Vakantie: de voorbereidingen & de planning

Hoe leuk u uw werk ook vindt, iedereen is weleens toe aan vakantie. Jaarlijks voldoende vakantiedagen opnemen om afstand te nemen van werk en rust te pakken, is bovendien noodzakelijk voor uw gezondheid. We krijgen immers niet voor niets een bepaald aantal vakantiedagen per jaar. Wel is het belangrijk dit goed af te stemmen op uw werkzaamheden en de schoolvakanties. 


Wanneer op vakantie gaan?

Wanneer u op vakantie gaat of uw vakantiedagen opneemt, is afhankelijk van meerdere factoren. Op de eerste plaats moet u misschien rekening houden met de schoolvakanties van de kinderen. Gaat u in de zomervakantie weg, in de herfstvakantie, boekt u een reisje in de meivakantie, of kiest u ervoor om op wintersport te gaan tijdens de kerstvakantie of voorjaarsvakantie? Met kleine kinderen bent u dus al beperkt in het kiezen van een vakantieperiode en u bent op kantoor vast niet de enige. Daarom is het ook belangrijk om vakantiedagen of –weken af te stemmen op vakanties van (directe) collega’s. Tot slot is het handig om rekening te houden met ontwikkelingen op het werk. Op vakantie gaan tijdens een groot project is natuurlijk geen goed idee. 


Maak een overzichtelijke planning

Is de vakantie geboekt? Dan is het zaak om uzelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Niet alleen wat betreft het plannen van de vakantie en het inpakken van uw koffer, maar ook op kantoor. Werk toe naar een vakantie door een overzichtelijke planning te maken. Wat moet u per se afmaken voordat u weggaat en wat kan nog wel even wachten? Wellicht dat u ook bepaalde taken aan collega’s kunt overdragen. Begin een aantal weken voor uw laatste werkdag met het maken van een planning. Zorg dat uw vakantiedagen in de algemene agenda komen te staan en dat voor uzelf duidelijk is welke taken u nog moet doen. 


Handige tools bij het maken van een planning

  • Papieren agenda. Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar een papieren agenda is nog steeds het meest overzichtelijk. Zorg dat alle afspraken hierin komen te staan.
  • Notitieblok. Schrijf voor uzelf op wat u per taak precies moet doen en wat u daarvoor nodig heeft.
  • Memoblaadjes. Om alle hersenspinsels te noteren die in u opkomen. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt

Subvragen