Vakantie: de voorbereidingen & de planning

Goed voorbereid op de zomervakantie

Bijna iedereen wil er wel even lekker tussenuit in de zomervakantie. Het spreekt voor zich dat u de dagen en/of weken dat u weg wilt op tijd moet aangeven op kantoor, zodat uw werkgever daar rekening mee kan houden. Denk dus op tijd na over uw zomervakantie. 


Hoeveel vakantiedagen?

Of u nu een reislustig type bent of liever thuisblijft, iedere werknemer heeft uiteindelijk dezelfde rechten wanneer het gaat om het aantal vakantiedagen. Op hoeveel vakantiedagen u recht heeft, is afhankelijk van het aantal dagen dat u per week werkt. Werkt u vijf dagen, dan zijn dat dus twintig vakantiedagen. Toch kan dit per beroep of cao verschillen. Iemand die voor de klas staat, heeft namelijk meer vakantiedagen, omdat dit gelijk loopt met de schoolvakanties


Wanneer zomervakantie?

De zomervakantie is in Nederland onderverdeeld in drie verschillende perioden, namelijk voor het noorden van Nederland, het midden en het zuiden. Hieronder vindt u de verschillende data voor de zomervakantie 2017:
  • Noord: 22 juli t/m 3 september 2017
  • Midden: 8 juli t/m 20 augustus 2017
  • Zuid: 15 juli t/m 27 augustus 2017

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het voordeel van in de zomervakantie weggaan, is dat het voor de meeste bedrijven rustige maanden zijn. Omdat veel werknemers in de zomer hun vakantiedagen opnemen, zullen er rond deze tijd geen of minder belangrijke projecten lopen. Toch is er een aantal zaken die u moet regelen voordat u met een rust hart op vakantie kunt:
  • Laat benodigde informatie achter voor collega’s en/of uw baas, bijvoorbeeld door bepaalde bedrijfsformulieren in te vullen.
  • Maak een overzichtelijke planning voor uzelf, zodat duidelijk is wat er nog moet worden afgehandeld voor de vakantie. Houd hiervoor een agenda bij of werk met een notitieblok of memoblaadjes.
  • Zet uw e-mail op afwezig, zodat anderen ervan op de hoogte zijn dat u er niet bent. Dit geeft ook voor uzelf een rustiger gevoel.
  • Laat uw bureau op kantoor netjes achter. Berg bijvoorbeeld losse papieren op in mappen. Zo voorkomt u dat er papieren of spullen kwijtraken en het is prettiger voor uw collega’s. 
  • Zorg dat documenten veilig worden opgeslagen met behulp van data-opslagmiddelen.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt