Vakantie: de voorbereidingen & de planning

Er even tussenuit in de meivakantie

Naast een drukke kantoorbaan is voldoende ontspanning noodzakelijk. Even weg uit de werksleur en tijd voor uzelf en uw gezin. Heeft u al nagedacht wanneer u vakantiedagen gaat opnemen voor vakantie? De meeste basisscholen in Nederland hebben twee weken meivakantie. Dé perfecte gelegenheid om er eventjes lekker tussenuit te gaan dus!


Wanneer meivakantie?

Wanneer u met kinderen op vakantie wilt, moet u rekening houden met de schoolvakanties. In tegenstelling tot andere vakanties, begint de meivakantie voor alle basisscholen en het voortgezet onderwijs in Nederland op dezelfde dag. De meeste basisscholen plakken hier nog een week extra aan vast. Perfect voor een langere vakantie!


Vakantiedagen opnemen

Als u op vakantie wilt, dan is het noodzakelijk dit door te geven op kantoor. De vraag is nu: doet u dit vooraf of vraagt u pas dagen vrij als de vakantie al is geboekt? Dat ligt helemaal aan de afspraken die hierover gemaakt zijn op uw werk en aan het aantal dagen dat u vrij wilt krijgen. Voor een enkele vrije dag hoeft u geen jaar van tevoren vrij te vragen. Gaat u daarentegen twee weken weg tijdens de meivakantie, dan moet u dit in het begin van het jaar al aangeven bij uw baas. Tegenwoordig kan dit heel gemakkelijk via een digitale agenda of bepaalde bedrijfsformulieren.


Boek een vakantie niet op kantoor!

Zijn de aangevraagde vakantiedagen goedgekeurd door de baas, dan kunt u die langverwachte reis eindelijk boeken! Zo’n 35 procent van de mensen boekt weleens een vakantie onder werktijd. Een slecht idee, zo blijkt uit onderzoek. Waarom?
  • Mensen die op kantoor een reisje boeken, blijken uiteindelijk duurder uit te zijn. Dit zou komen omdat ze vermoeider zijn en er niet rustig de tijd voor nemen om verschillende hotels of vliegreizen te vergelijken. Ga daarom in uw pauze even op zoek en schrijf aantrekkelijke hotels op in een notitieblok. Vervolgens kunt u hier thuis nog eens rustig naar kijken.
  • Het klinkt voor de hand liggend, maar een vakantie boeken leidt erg af van het werk. Werknemers zijn dus een stuk minder productief en daar zal de baas niet blij mee zijn. 
  • Een vakantie boeken is een feestje! Dat wilt u natuurlijk het liefste delen met anderen. Doe dit samen met het gezin of uw partner en geniet van de vakantie voorpret.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt