Vakantiedagen opnemen: hoe gaat dat in zijn werk?

Vakantiedagen opnemen is in principe een kwestie van een formaliteit tussen werknemer en werkgever. Als u bepaalde vakantiewensen heeft, kunt u een schriftelijk verzoek indienen bij uw werkgever, en deze dient dan binnen twee weken beantwoord te worden. Uw verzoek moet gehonoreerd worden of er moeten dringende redenen zijn om het verzoek te weigeren. Denk hierbij aan flinke schade die het bedrijf kan oplopen als u bijvoorbeeld niet beschikbaar bent gedurende een bepaalde periode. 

Over het algemeen is het opnemen van vakantiedagen gemakkelijk geregeld. Probeer ruim van te voren aan te geven welke vakantiewensen u heeft. Zo kan uw werkgever hier op anticiperen en, indien nodig, maatregelen treffen. Niet iedereen kan natuurlijk dezelfde vakantiedagen opnemen, dus hoe eerder u een schriftelijk verzoek bij uw werkgever indient, hoe groter de kans dat uw verzoek gehonoreerd wordt. De kans bestaat natuurlijk dat als u last-minute uw vakantiedagen opneemt, uw verzoek wordt geweigerd omdat het kantoor dan onderbezet is. Probeer ruim van tevoren een vakantie, weekendje weg of festival te boeken, zodat u lekker op tijd uw vakantiewens kunt doorgeven.
 

Regelgeving omtrent vakantiedagen

U kunt ervoor kiezen om vakantiedagen niet op te nemen, maar let wel op: deze vervallen automatisch een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Dus als u in 2016 vakantiedagen heeft opgespaard, maar deze niet gebruikt, dan zullen deze 1 juli 2017 vervallen. Let hier op, want het zou zonde zijn als uw vakantiedagen vervallen! Het kan natuurlijk voorkomen dat u niet in staat was om uw vakantiedagen op tijd op te nemen. Als u ziek was, uw werkgever het u onmogelijk maakte om vakantiedagen op te nemen, als u vakantiedagen voor 1 januari 2012 heeft opgespaard of als u bovenwettelijke vakantiedagen heeft, vervallen uw vakantiedagen pas na 5 jaar na het kalenderjaar van de door u opgebouwde vakantiedagen.
 

Behoud het overzicht

Als u verzoeken van werknemers krijgt omtrent vakantiedagen, is het belangrijk dat u een goed overzicht bewaart. U wilt voorkomen dat u een onderbezet kantoor heeft, of dat u belangrijke medewerkers mist die u eigenlijk niet kan missen die dag. Noteer duidelijk in uw agenda of notitieblok wanneer u welke werknemers kan missen, en vooral wanneer uw bepaalde werknemers zeker niet kunt missen. Het maken van een vakantieplanning kan hierbij ook erg handig zijn. 

Wilt u kantoorartikelen aanschaffen voor het maken van een vakantieplanning of om belangrijke zaken te noteren? Zoek dan een kantoorvakhandel bij u in de buurt dankzij onze postcodezoeker.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt