Wat betekent bij CMYK bij printen?

CMYK is een kleurenmodel voor drukwerk waarbij 4 zogeheten subtractieve kleuren met elkaar gemengd worden. CMYK is ook bekend onder de termen full color en vierkleurendruk. Dé Kantoorvakhandel gaat in dit artikel in op de betekenis van CMYK bij cartridges en printers. Want wat betekent CMYK nou eigenlijk bij printen?
 

Afkorting CMYK

Elke letter van de term CMYK staat voor een kleur:
  • C = Cyan (Cyaan, een blauwtint). 
  • M = Magenta (een roodtint). 
  • Y = Yellow (Geel). 
  • K = Key (Zwart). 

Het subtractieve kleurmengen dat plaatsvindt bij CMYK beslaat in de basis alle kleuren van het kleurenspectrum. Omdat alleen Cyan, Magenta en Yellow samen met het witte papier van de printer hooguit een donkerbruine tint vormen is er Key nodig om een zwarte kleur te produceren. Key heet geen Black omdat in de Engelse benaming de 4 kleuren samen uitgelijnd worden, in het Engels 'keyed' genoemd. 

Tegenwoordig kunt u vaak een printer kopen met losse inktcartridges. Dit heeft het voordeel dat u alleen die cartridge hoeft te vervangen die daadwerkelijk leeg is. 

Alle cartridges en printers van Dé Kantoorvakhandel printen via het CMYK-kleurmodel. Wilt u meer informatie over de werking van uw printer, of waar u moet op letten bij het kopen van een printer? Ga voor advies en verkoop van printers en cartridges naar uw dichtstbijzijnde kantoorvakhandel

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt