Hoe voorkom ik RSI op kantoor?

RSI, Repetitive Strain Injury, is een veelvoorkomend probleem op de werkvloer. RSI kan voorkomen in de bovenrug, het nek- en schoudergebied, in de armen, ellebogen, polsen en in de vingers. De klachten ontstaan vooral door het doen van veel dezelfde bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden. 

Wanneer u veel achter de computer werkt, dan is het risico op RSI erg groot. In dat geval is het belangrijk om uw werkhouding te optimaliseren om zo RSI-klachten te voorkomen. Hieronder vindt u een aantal handige tips om RSI op kantoor te voorkomen.

Werkhouding

Als u achter de computer zit is het belangrijk dat u een ontspannen houding aanneemt. Ga bijvoorbeeld niet met opgetrokken schouders achter uw bureau zitten. De eerste stap om RSI-klachten op kantoor te voorkomen is zorgen voor een goed afgesteld bureau en een ergonomische bureaustoel die u op uw lichaam af kunt stellen. 

Het is belangrijk om regelmatig aan uw zithouding te werken en dat u zich bewust bent van hoe u zit. Indien u snel opgeslokt raakt in uw werk kunt u een timer instellen die u helt herinneren aan uw zithouding te denken. 

Beeldscherm 

Om RSI te voorkomen is het tevens erg belangrijk dat uw beeldscherm op de goede manier staat afgesteld. Stel de bovenkant van uw beeldscherm in op ooghoogte. Heeft u een klein beeldscherm? Maak dan gebruik van een monitorverhoging om uw beeldscherm op de juiste hoogte af te stellen. Als algemene regel kunt u aanhouden dat het beeldscherm op zo’n 50 à 70 centimeter van uw ogen af moet staan. 

Toetsenbord

Moet u veel typen en heeft u daar moeite mee? Volg dan bijvoorbeeld eens een typecursus om te voorkomen dat uw handen een afwijkende stand aannemen tijdens het typen. Kies voor de diverse sneltoetscombinaties van uw toetsenbord, in plaats van het heen-en-weer van uw muis, bijvoorbeeld voor het openen, opslaan of printen van uw documenten. 

Voldoende rust

Heeft u al eens eerder last gehad van RSI-klachten of bent u bang deze te ontwikkelen? Installeer een RSI-timer op uw computer. Zo voorkomt u dat u te lang in dezelfde houding zit of achter uw computer werkt. U kunt de timer instellen zoals u wilt. Neem elk half uur een paar minuten pauze of neem een andere werkhouding aan - ga een vakblad lezen in plaats van werken aan uw projectvoorstel - of haal wat te drinken voor u en uw collega’s om even de benen te kunnen strekken. m even de benen te kunnen strekken.
Met bovenstaande tips heeft u voldoende handvatten om RSI op kantoor te voorkomen. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt