Hoe lang heb ik recht op pauze?

Pauze houden is een belangrijk onderdeel van het werkleven. Pauze houden is namelijk niet slechts een half uurtje, of langer, even niets doen. Een pauze zorgt ervoor dat u daarna weer opgeladen bent en weer op een gezonde manier verder kunt met uw werk. Hoe lang u pauze heeft, is echter soms nog een heikel punt. Een veelgestelde vraag van werknemers is dan ook: hoe lang heb ik recht op pauze?


Wettelijk vastgelegde pauzes

Net zoals het aantal uren dat u maximaal per dag en per week mag werken, is ook het aantal uren dat u dan pauze moet hebben wettelijk vastgesteld. Werkgevers hebben dus niet het recht om u minder pauze te geven. Het is in Nederland wettelijk bepaald dat voor iedere 5,5 uur die u werkt, u recht heeft op minimaal een half uur pauze. Deze pauze hoef niet per se een half uur te duren maar mag ook in bijvoorbeeld twee keer 15 minuten worden opgedeeld. Na tien of meer uren werk per dag, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten aan pauze. Het is eveneens afhankelijk van uw werknemer hoe deze pauze ingedeeld is.


Opladen tijdens de pauze

Een pauze wordt in de meeste gevallen gebruikt om te eten en om even uit te rusten van het gedane werk. Heeft u een baan waar u veel en lang aan een bureau zit? Dan is het in de pauze aan te raden om iets anders te doen dan louter aan tafel zitten en een boterhammetje eten. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat u weer met veel energie teruggaat naar de werkvloer:
  • Ga een rondje lopen: als het weer het toelaat, is het een goed idee om uw lunch al lopend in de buitenlucht te nuttigen. Het strekken van de spieren en de frisse buitenlucht zorgen ervoor dat u volledig opgeladen weer aan het werk kunt.
  • Gezelschapsspellen: een potje kaarten tijdens de pauze werkt zeer ontspannend. U bent met uw gedachten niet bij uw werk en creëert tegelijkertijd een goede band met uw collega’s.
  • Lunch gezond: een gezonde lunch met veel groenten en fruit zorgt voor meer energie. Zo heeft u niet alleen een voldaan gevoel, maar ook meer energie om weer aan het werk te gaan.
De pauze is niet alleen een recht, maar ook de manier om opgeladen en gemotiveerd weer aan het werk te gaan. Vul uw pauze nuttig in en profiteer er maximaal van.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt