Wat maakt papier milieuvriendelijk?

Milieuvriendelijk papier wordt tegenwoordig veelvuldig verkocht. Milieuvriendelijk geproduceerd papier heeft bijvoorbeeld een FSC®- of PEFC keurmerk. Maar wat maakt papier nu eigenlijk milieuvriendelijk?


Productie milieuvriendelijk papier

Milieuvriendelijk papier wordt vaak op een andere manier geproduceerd dan papier zonder het stempel ‘milieuvriendelijk’ of ‘duurzaam’. Voor de productie van zowel kringlooppapier als nieuw papier is onder andere 4% water nodig. Papier met een milieuvriendelijke claim is veelal kringlooppapier, ofwel gerecycled papier. Het is zeker goed om zoveel mogelijk papier te recyclen, maar het is noodzakelijk om ook ‘nieuw’ papier te blijven produceren.
 

Is papier slecht voor het milieu?

Het antwoord is nee. De papierproductie is afhankelijk van duurzame bosbouw. Bijna 90% van alle ontbossing wordt veroorzaakt door landbouwpraktijken. De papierindustrie kan gezien worden als een relatief kleine gebruiker van hout. Papier zou zelfs wel eens bij de meest duurzame manieren van communiceren kunnen horen. De basis van papier is immers hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. En bij de productie van hout wordt koolstof opgeslagen, jonge bomen absorberen slechte CO2 uit de atmosfeer.


Milieukeurmerken papier

Je zou dus kunnen zeggen dat al het papier milieuvriendelijk is, maar er zijn niet voor niets twee belangrijke keurmerken voor hout en papier in het leven geroepen. Papier met een FSC of PEFC keurmerk is zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd.

Kies dus voor papier met een milieukeurmerk, gewoon te koop bij uw lokale kantoorvakhandel. Voer uw postcode in en vind de kantoorvakhandel bij u in de buurt. Daarbij is het natuurlijk altijd een goed idee om uw afval te scheiden en oud papier apart in te zamelen.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt