Wat is het verschil tussen FSC® en PEFC™?

Kiest u voor papier met een FSC®-keurmerk of een PEFC-keurmerk? De belangrijkste verschillen in papier met een FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk worden in dit artikel van Dé Kantoorvakhandel behandeld. Zo kunt u snel kiezen welke variant van duurzaam papier uw voorkeur heeft.

Papier met een FSC-keurmerk

FSC staat voor ‘Forest Stewardship Council’. Deze non-profitorganisatie is in 1993 in Toronto opgericht op verzoek van milieuorganisaties uit 25 landen. FSC is opgericht met als hoofddoel om het verantwoord beheer van bossen, in met name het tropisch regenwoud, te bevorderen. Het FSC-keurmerk is het middel dat wordt toegekend aan hout, houtproducten en papier. Papier met een FSC-keurmerk wordt van kap tot aan product nauwlettend gevolgd. Bedrijven die FSC-certificeerd willen worden moeten aan strenge eisen van een onafhankelijke audit-commissie voldoen. Met het FSC-keurmerk garandeert FSC geen kwaliteit, alleen dat het papier afkomstig is uit bossen die volgens FSC-standaarden worden beheerd. Volgens FSC worden sociale, economische en ecologische aspecten op gelijk level gewaardeerd. 

Papier met een PEFC-keurmerk

PEFC staat voor ‘Programme for the Endorsement of Forest Certification’. De oprichting vond plaats in 1999 uit een initiatief van diverse Europese landen om wereldwijd een certificering te te kunnen hangen aan lokale bossen van relatief kleine bos eigenaren. PEFC is het grootste certificeringssysteem voor bossen wereldwijd. PEFC hanteert niet alleen wereldwijde normen, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkelingen op lokaal niveau. Ook PEFC volgt het proces van kap tot product om duurzaam bosbeheer te kunnen garanderen.

Dé Kantoorvakhandel vertegenwoordigt ruim 600 kantoorvakhandelaren in Nederland en België. Ga naar verkooppunten om uw dichtstbijzijnde kantoorvakhandel te vinden, en kies voor papier met een FSC- of PEFC-keurmerk.

 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt