Wat is circulaire economie?

Een circulaire economie, anders dan een lineaire economie, kenmerkt zich door het hergebruik van producten. Bij een circulaire economie staan de begrippen Reduce, Re-use en Recycle centraal. Waardevernietiging, wat hoort bij een lineaire economie, wordt hiermee voorkomen. Door producten anders te ontwerpen worden minder grondstoffen gebruikt en kunnen producten beter worden gerecycled. Bedrijven werken op deze manier mee aan afvalbesparing en realiseren zo materiaal- en kostenbesparingen.

De principes van een circulaire economie zijn:

  • Het tegengaan van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Door hergebruik zijn er minder natuurlijke hulpbronnen nodig;
  • Het tegengaan van vervuiling van het milieu door te voorkomen dat afval en schadelijke stoffen in water en lucht terecht komen;
  • De verantwoordelijkheid van een product (wie is de eigenaar van een product?) daar leggen waar deze verantwoordelijkheid het beste tot zijn recht komt.

Steeds meer producten worden gemaakt volgens de principes van circulaire economie. Het merendeel van papierwaren bijvoorbeeld, worden gemaakt van gerecyclede vezels.

Een belangrijk onderdeel van de circulaire economie is dat het bezit van producten minder belangrijk is. Het gebruik staat hierbij voorop. Gebruikers werken volgens het principe ‘pay-per-use’ en betalen voor het huren van producten. De producten zelf blijven eigenaar van de leverancier, die kan toezien op het behoud van producten in de circulatie. U betaalt in deze vorm van circulaire economie dus niet voor een lamp, maar voor de lichturen. En niet voor een stoel, maar voor de zituren.

Plaatselijke kantoorvakhandel

Bent u op zoek naar kantoorartikelen voor uw bedrijf of kantoor? Vind dan een verkooppunt bij u in de buurt dankzij onze website. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt