Voorbereiden op functioneringsgesprek

Geen enkele werknemer ontkomt eraan, een functioneringsgesprek. Eens in de zoveel tijd wordt u op het matje geroepen door uw werkgever of leidinggevende voor dit desbetreffende gesprek. Maar hoe kunt u uzelf optimaal voorbereiden op een functioneringsgesprek? 
 

Tips voorbereiding functioneringsgesprek

Wij geven u graag wat tips om u voor te bereiden op een functioneringsgesprek. Vaak is het zo dat u vooraf al weet dat u een functioneringsgesprek gaat krijgen. Wanneer u deze datum doorgekregen heeft, kunt u beginnen met de voorbereiding op het gesprek. 

Zo geven wij u als tip mee om voorafgaand aan het gesprek al aan zelfreflectie te doen. Hoe vindt u dat het de afgelopen tijd gegaan is met uw werk. Zijn er dingen geweest waar u tegenaan gelopen bent en wat u in de toekomst anders moet aanpakken? En wat ging er juist goed de laatste tijd? Ben kritisch op uzelf bij deze punten, grote kans dat deze in het functioneringsgesprek aangekaart gaan worden. Wanneer u zelf al weet wat er mis is gegaan bij bepaalde punten, bent u hier al op voorbereid.

Verder is het belangrijk dat u bij de kritische punten alvast een antwoord hebt hoe u dit de volgende keer kan verbeteren/voorkomen. Wanneer u dit al voor uzelf beantwoord hebt en dus kunt benoemen in het functioneringsgesprek, uit dit zich in professionaliteit. 
 

Tweerichtingsverkeer

Een functioneringsgesprek is een tweerichtingsverkeer. Dat wil zeggen dat niet alleen uw werkgever of leidinggevende het woord heeft, maar ook uzelf. Daarom is het belangrijk om bij de voorbereiding bovenstaande tips mee te nemen. Ook is het belangrijk om het heft in uw hand te nemen, en niet alleen het initiatief bij uw werkgever te laten zitten. Geef aan wanneer u een snellere pc, ander bureau of meer werkoverleg nodig heeft om uw werk beter te verrichten. 

Maar ook de sfeer op kantoor wordt meegenomen. Zijn er conflicten op het werk waar uw werkgever vanaf moet weten? Of vindt u de kantoorinrichting echt niet meer van deze tijd en is het bedrijf toe aan een nieuwe inrichting en kantoorartikelen? Dit en meer zijn allemaal zaken die u mee kunt nemen in het functioneringsgesprek. Zet deze punten voorafgaand aan het gesprek op een lijstje en u bent goed voorbereid op het functioneringsgesprek. 

Wil uw werkgever hulp bij het aanschaffen van nieuw kantoormeubilair of kantoorartikelen? Verwijs hem dan naar een kantoorvakhandel bij u in de buurt, deze is vindbaar dankzij onze postcodezoeker.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt