Papierformaten: hoe groot is papierformaat A1?

Hoewel tegenwoordig vooral documenten op de computer staan, is papier niet weg te denken op kantoor. Hetzelfde geldt voor printers en kopieerapparaten. Hoe bewaart u die papieren het best en hoe groot is papierformaat A1 nu eigenlijk? Op DéKantoorvakhandel.nl vindt u alles over benodigdheden voor het papierwerk op kantoor of thuis in uw studeerkamer.


Verschillende papierformaten

Papier wordt geproduceerd in verschillende maten. Het meest gebruikte papierformaat is A4, welke 29,7 bij 21,0 centimeter is. A5 is de helft van A4 en A3 is twee keer zo groot als A4. Hoe groot is papierformaat A1? In papier van A1 formaat passen acht vellen van A4 formaat. De precieze afmetingen van A1 zijn 84,1 bij 59,4 centimeter.


Papieren documenten opbergen

Digitale tekstbestanden, afbeeldingen of presentaties slaat u eenvoudig op. Hiervoor kunt u een interne of externe harde schijf of usb-stick gebruiken. Het opbergen van papierwerk is wat lastiger. Dit kost ruimte en tijd. Het is daarom van groot belang om documenten slim op te bergen. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van ordners of ringbanden met tabbladen. Ook hangmappen en kaartsystemen zijn handige hulpmiddelen bij het zorgvuldig bewaren van belangrijke papieren. Vergeet niet om alles te labelen, zodat u precies weet waar u wat terug kunt vinden. U wilt niet urenlang hoeven zoeken naar een bepaald contract.


Documenten digitaliseren

A1 papier is papier op posterformaat, maar het is natuurlijk niet erg handig om dit papierformaat in een archief te bewaren. Om ruimte te besparen en documenten veilig op te bergen, is het slim om papieren documenten te digitaliseren door ze in te scannen. Documenten digitaliseren heeft een aantal grote voordelen:
  • De documenten zijn makkelijk te delen, omdat ze voor iedereen beschikbaar zijn. 
  • Met zoektermen zijn de bestanden gemakkelijk te vinden, wat veel tijd kan besparen.
  • Besparing op inventaris, omdat mappen, rekken en archiefruimten niet meer nodig zijn. Bovendien zijn digitale documenten duurzamer dan papieren.

Langer plezier van papier

Kunt u toch geen afscheid nemen van het oude vertrouwde papier, in A4, A3, A2 of A1 formaat? Drie tips om zuiniger met papier om te gaan:
  • Hergebruik papier. Voor het maken van aantekeningen heeft u niet iedere keer een nieuw velletje papier nodig. 
  • Heeft u slechts een klein vel papier nodig? Knip dan het papier op A1 formaat in kleinere stukken, zonder de helft weg te gooien.
  • Houd rekening met het milieu en schaf papier aan met een speciaal ‘eco-label’. Dit wil zeggen dat voor het omkappen van de bomen weer nieuwe bomen zijn teruggeplant.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt