Een ontslaggesprek voert u zo

Een ontslaggesprek voeren kan soms nog wel eens lastig zijn. Er spelen veel factoren mee die het voeren van een ontslaggesprek erg lastig maken. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang iemand al bij het bedrijf werkt, maar ook hoe iemand het ontslag oppakt. Een ontslaggesprek voeren is dan ook voor iedereen lastig. Het is namelijk altijd moeilijk om iemand weg te sturen. 


Goede voorbereiding

Een ontslaggesprek is een lastig gesprek. Omdat het zo lastig is, worden er vaak fouten gemaakt tijdens het voeren van een ontslaggesprek. Een goede voorbereiding is dan ook erg belangrijk. Veel managers zijn dan ook geneigd om de boodschap af te zwakken. Hierdoor kan onduidelijkheid ontstaan. Het is dan ook erg belangrijk dat u het ontslaggesprek goed voorbereid en dat u de juiste gespreksaanpak toepast. 

De voorbereiding van een ontslaggesprek is per gesprek verschillend. Het ligt er bijvoorbeeld aan wat de reden van het ontslag is. Wanneer iemand niet goed functioneert heeft de manager waarschijnlijk al eens eerder een serieus gesprek gehad met de werknemer. Maar het gebeurt ook wel eens dat iemand een ontslaggesprek krijgt, zonder dat dit soort gesprekken eerder zijn gevoerd. 


Duidelijke reden

Het is belangrijk dat u zelf precies weet waarom u een ontslaggesprek met iemand voert. Wanneer het voor u duidelijk is, zal u dit ook gemakkelijk over kunnen brengen aan de werknemer. Zet bijvoorbeeld de redenen van ontslag in een paar kernwoorden en kernzinnen op papier. Zo kunt u tussendoor nog even spieken, wanneer u niet meer precies weet wat u wilt vertellen tijdens het ontslaggesprek. 


Breng het nieuws direct

Daarnaast is het belangrijk dat u direct verteld wat de reden van het gesprek is. Uw werknemer weet misschien niet eens dat het om een ontslaggesprek gaat. U kunt beter met de deur in huis vallen, dan dat u te lang wacht en er om heen blijft draaien. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om het te vertellen. 

Daarnaast is het belangrijk dat u een zakelijke sfeer creëert. Ga aan een bureau zitten en zorg voor een goede verhouding van werkgever-werknemer. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt