Zwangerschapsverlof: hoe zit dat precies?

Als u zwanger bent en normaliter werkt, heeft u recht op zwangerschapsverlof. Een zwangerschap betekent niet dat u ontslag moet nemen.  Een werkgever kan u als u zwanger bent ook niet ontslaan. U kunt immers normaal functioneren en dan heeft de werkgever geen reden om u te ontslaan. Ook heeft u gewoon het recht om zwanger te raken en uw baan te behouden. U kunt dus gerust op uw werk vertellen over uw zwangerschap. Omdat dit vooral uw werkgever aangaat, kunt u het best eerst hem of haar inlichten. Wilt u weten wat het zwangerschapsverlof precies inhoudt? Lees dan verder!


Waar heeft u precies recht op? 

Als uw werkgever op de hoogte is van uw zwangerschap, kan hij of zij u uitleg geven over de regeling van het zwangerschapsverlof. Zwangerschapsverlof krijgt u aan het einde van uw zwangerschap. Door de zwangerschap kunt u namelijk vooral in de laatste maanden last krijgen van kwaaltjes. Ook wilt u dan echt alle zaakjes thuis goed geregeld hebben om uw baby te verwelkomen. Van het inrichten van de babykamer tot het in huis halen van allerlei feestartikelen voor de geboorte van het kindje. 


Bevallingsverlof

Naast zwangerschapsverlof heeft u na de bevalling ook recht op bevallingsverlof. Dit is samen minimaal zestien weken, waarvan zes weken zwangerschapsverlof en minstens tien weken bevallingsverlof. Dat laatste kunt u ook verspreid opnemen. Zo kunt u bijvoorbeeld drie weken direct na de bevalling opnemen en dan weer beginnen met werken en wekelijks bijvoorbeeld een aantal uur opnemen.


Als de baby later komt

De zes weken zwangerschapsverlof hoeft u echter niet helemaal op te nemen voor de bevalling. U dient wel vier weken voor uw uitgerekende datum te stoppen met werken. De overige dagen kunt u dan optellen bij uw bevallingsverlof. Als uw baby te laat geboren wordt, kunt u de dagen tussen de uitgerekende datum en de echte bevallingsdatum ook bij uw bevallingsverlof optellen. Dit verlof duurt dan langer dan tien weken.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt