Zit u in een goede zithouding op kantoor?

Een groot deel van werkend Nederland zit gemiddeld 40 uur in de week achter hun pc of laptop op kantoor, maar zitten zij ook in een goede werkhouding? De noodzaak van een goede zithouding wordt vaak onderschat. Door een verkeerde houding kunnen namelijk klachten ontstaan in uw nek, schouders of rug. Langdurige lichamelijke klachten kunnen zelfs leiden tot verzuim. Een goede zithouding aannemen is daarom van belang, voor zowel werknemers als werkgevers. 


Dé werkhouding volgens de richtlijnen

Een goede zithouding voorkomt klachten in uw nek, schouders en rug. De ARBO heeft daarom richtlijnen opgesteld om een goede zithouding te creëren voor werkend Nederland. Door een ergonomische bureaustoel te gebruiken en deze richtlijnen in acht te nemen, creëert u voor uzelf en uw werknemers een goede houding. Hieronder vindt u de ARBO richtlijnen voor een correcte zithouding:
  • Zorg dat uw knieën een hoek van negentig graden maken. De stoelzitting bevindt zich ter hoogte van de knieschijf. Hierbij staan de voeten plat op de grond.
  • Tussen de voorkant van de zitting en de knieholte dienen twee vingers te passen.
  • Zorg ervoor dat het bolste gedeelte van de rugleuning, het holste gedeelte van de rug ondersteunt.
  • De armleuningen ondersteunen de onderarmen, terwijl uw schouders ontspannen afhangen.
  • De stoel moet kunnen draaien en dient voorzien te zijn van wieltjes, zodat de werknemer zelf de ideale afstand tot het bureau kan bepalen.
  • Zorg ervoor dat de armen in een ontspannen toestand het toetsenbord en de muis bereiken.
  • Door een afstand van circa zeventig centimeter tussen de ogen en het computerscherm te bewaren, voorkomt u nekklachten.
  • De ideale kijkhoogte is ongeveer 3 à 4 centimeter onder de bovenkant van het computerscherm.

Ga voor een verantwoorde bureaustoel 

Zittend kantoorwerk lijkt ideaal, maar u dient zich wel comfortabel te voelen wanneer u uw werkzaamheden op een stoel uitvoert. Een ergonomische bureaustoel helpt u hierbij. Het meest belangrijke kenmerk van een bureaustoel is dat deze verstelbaar is. Vaak wordt alleen de hoogte versteld als werknemers van bureaustoel wisselen en worden de rug- en armleuningen vergeten. Niet handig, aangezien een onjuist ingestelde of niet-instelbare rugleuning tot rugklachten kan leiden. Niet-instelbare of ontbrekende armleuningen kunnen weer voor nek- of schouderklachten zorgen. Zorg daarom dat u dagelijks op een ergonomische bureaustoel zit, waarvan de hoogte, de rugleuning en armleuningen ingesteld kunnen worden. Zo voorkomt u nare ‘kantoorklachten’ en zit u elke dag weer verantwoord en prettig achter uw pc of laptop.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt