Worden woordenboeken nog gebruikt?

Sinds de opkomst van het internet is het gebruik van traditionele woordenboeken afgenomen. De Dikke van Dale, Prisma woordenboeken, of het Groene Boekje der Nederlandse taal kennen tegenwoordig ook een variant in cd-vorm of een online woordenboek. Ondanks een afname in papieren woordenboeken worden woordenboeken nog steeds veelvuldig verkocht.

Soorten woordenboeken

De volgende woordenboeken worden nog steeds veel gebruikt in papieren versie:

  • Vertalende woordenboeken. Handig op vakantie of tijdens het leren van een vreemde taal. Deze woordenboeken zijn in normale versie, of in pocket-versie verkrijgbaar.
  • Verklarende woordenboeken zijn woordenboeken die uitleg geven over woorden van een specifieke taal, bijvoorbeeld Nederlands. De Grote of Dikke van Dale en het Prisma woordenboek Nederlands zijn veel gebruikte verklarende woordenboeken.
  • Het systematische woordenboek, ofwel thesaurus, is een woordenboek wat de woorden in categorieën, woordsoorten en zinstypes verdeeld. Via de bijgeleverde alfabetische woordenlijst van de stamwoorden kunt u een woord snel opzoeken, aangezien woorden meerdere betekenissen kunnen hebben, en dus in verschillende categorieën ingedeeld kunnen worden.

Specialistische woordenboeken

Naast bovengenoemde woordenboeken zijn er nog specialistische woordenboeken verkrijgbaar, die het jargon van een bepaald vakgebied toelichten. Ook bestaan er woordenboeken uit een bepaalde streek, die een woordenlijst bevatten in een dialect zoals het Fries, Limburgs of Nimweegs.

Woordenboeken blijven populair. Wilt u een woordenboek kopen om u meer te verdiepen in uw eigen of in een vreemde taal, of om op internationaal niveau te kunnen communiceren met klanten of zakenrelaties? Zoek voor diverse woordenboeken een kantoorvakhandelaar bij u in de buurt.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt