Een werkrooster maken voor op kantoor

Een werkrooster maken is een lastigere opgave dan dat het wellicht doet denken. Hoe gaat u te werk? Waar moet u rekening mee houden? En hoe maakt u een rooster voor een ploegendienst? Het is inmiddels algemeen bekend dat het maken van een goede planning van extreem groot belang is. Communicatielijnen moeten strak en duidelijk zijn, en een goed werkrooster dat voor iedereen overzichtelijk is, is een goede basis voor deze communicatielijnen. Het maken van een werkrooster neemt veel haken en ogen met zich mee, en het is daarom van belang dat u goed voorbereid bent bij het maken van een werkrooster voor u en uw collega’s. Lees hier hoe u dit het beste aan kunt pakken.
 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is cliché, maar wel treffend: een goede voorbereiding is het halve werk. Ga niet halsoverkop een werkrooster maken, want dat wordt gegarandeerd een zooitje. Zorg als eerste voor een overzicht van het personeelsbestand. U kunt nu beginnen met het maken van een anoniem rooster. Dit houdt in dat u een overzicht maakt van welke functies u op welke dag nodig denkt te hebben. Wanneer u dit gedaan heeft, kunt u beginnen met het invullen van het werkrooster. Hiervoor heeft u een overzicht van de beschikbaarheid van uw werknemers nodig. Zodra dit in uw bezit is, heeft u een goed overzicht van wanneer uw werknemers beschikbaar zijn. 

Het is belangrijk dat u ruim van tevoren op de hoogte bent van de beschikbaarheid van uw werknemers. Zo voorkomt u dat u door omstandigheden zonder personeel zit. Correctiemiddelen, een rode, oranje en groene viltstift en een notitieblok zijn handige accessoires bij het maken van een werkrooster. U kunt bijvoorbeeld met groen markeren wie er aanwezig zijn, met oranje de werknemers markeren die vervanging zoeken, en met rood de werknemers die (onverwachts) verhinderd zijn.
 

Een werkrooster maken: handige tips & tricks

Er zijn verschillende handige programma’s waarin u gemakkelijk een werkrooster kunt maken. Op verschillende websites kunt u eenvoudig een rooster maken aan de hand van een bestaand roostersjabloon. Excel is daarnaast altijd een hele fijne manier om een werkrooster te maken. Er zijn voorbeelden van roosters te vinden, waaronder een rooster voor een ploegendienst. Zoek voor uzelf uit wat u het fijnste vindt om in werken, en ga aan de slag!

Kantoorartikelen nodig voor het maken van een werkrooster op kantoor? Deze kunt u aanschaffen bij een kantoorvakhandel bij u in de buurt.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt