Werken met Kerst

Werken met Kerst is ieder jaar weer onderwerp van gesprek. Sommige mensen vinden het niet erg om met Kerst te werken, terwijl andere mensen het verschrikkelijk vinden om met Kerst te werken. Veel bedrijven houden bijvoorbeeld een Kerstborrel. Echter gelden er ook regels omtrent de feestdagen, dus ook voor het werken met Kerst. Wij hebben de regels omtrent werken met Kerst voor u op een rijtje gezet. Zo weet u of u moet werken met Kerst of niet. 


Onduidelijkheden

Werken met Kerst brengt veel onduidelijkheid met zich mee. Zo vinden veel werknemers en werkgevers het niet altijd duidelijk wat de rechten zijn van werknemers wanneer he    t gaat om werken tijdens de feestdagen. Het is echter zo dat sommige bedrijven dicht zijn met de feestdagen. Hierdoor zijn werknemers automatisch vrij. Tegenwoordig zijn steeds meer bedrijven wel gewoon geopend tijdens de feestdagen. 


Toeslagen werken met Kerst

Wanneer u moet werken met Kerst kunt u soms op een toeslag rekenen. Dit is opgenomen in de cao of arbeidsovereenkomst. Hierin staat ook of u verplicht bent om te werken met Kerst of dat u vrij bent met de feestdagen. Wanneer u moet werken op een feestdag, krijgt u niet automatisch een extra beloning in geld of tijd. Bij uw werkgever kunt u informeren of u met Kerst moet werken en of u hier een vergoeding voor krijgt. Daarnaast kunt u natuurlijk altijd uw cao of arbeidsovereenkomst raadplegen. 


Vrij met feestdagen

Of en wanneer een dag als feestdag geldt, is niet in de wet geregeld. Dit vind je ook in jouw cao of arbeidsovereenkomst. Wanneer een werkgever niet is aangesloten bij een cao en er ook niets is geregeld in de arbeidsovereenkomst, dan gelden de regels van het gebruik. 

Op grond van het gebruik zijn Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag feestdagen en zijn werknemers op die dagen vrij. 

Op andere feestdagen, zoals Bevrijdingsdag ben je als werknemer dus niet vrij indien daarover niets is afgesproken. Veel werknemers kunnen nog wel eens ten onrechte denken dat zij een vrije dag af kunnen dwingen, indien een dag aangemerkt wordt als nationale feestdag. Natuurlijk kunt u altijd verlof aanvragen, wanneer u vrij wilt zijn met Kerst. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt