Wat zijn de voordelen van staand vergaderen?

Staand vergaderen, ofwel een stand-up meeting, is een serieuze overweging waard voor de productiviteit van uw vergadering. Staand vergaderen kan ontzettend productief zijn in tegenstelling tot een vergadering aan een ronde tafel. Lees hieronder meer over deze vergadertechniek. 
 

Onderzoek staand vergaderen

In Scandinavië lijkt het al de normaalste zaak van de wereld. Maandagmorgen om 9.30u, de afdelingsmanager opent de vergadering niet met de woorden 'neem allemaal plaats', maar vraagt de medewerkers zich te verzamelen rondom een verhoogde tafel waarna de vergadering begint. Geen koetjes en kalfjes, maar direct ter zake komen en knopen doorhakken. TNO heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar deze vernieuwde vergadertechniek. Conclusie? Een staande vergadering duurt gemiddeld 35% korter dan dezelfde vergadering zittend. 

"De reden dat zittende vergaderingen vaak langer duren is omdat mensen het opstaan vanuit hun comfortabele stoel onbewust willen uitstellen." Dit beschreef timemanagement-specialist Alec Mackenzie in 1992 al in zijn boek 'The time trap'. Staand vergaderen betreft dus geen nieuw fenomeen, maar wel een manier van vergaderen die wellicht een fikse kostenbesparing kan opleveren voor uw bedrijf. 

 

Voordelen staand vergaderen

  • Effectiever, waardoor een hoger productiviteits-gevoel bij de deelnemers.
  • Snellere besluitvorming, waardoor korter en dus kostenbesparend.
  • Extra beweging voor mensen met een veelal zittend beroep.

Benodigdheden staande vergadering

  • Een smartboard of een  flatscreen scherm voor projectie, inclusief een standaard, op hoogte verstelbaar.
  • Een verhoogd bureau, maar een lage kantoorkast met tafelblad werkt ook uitstekend. 
  • Daarnaast alle normale kantoorartikelen die u tijdens een vergadering gebruikt, bijvoorbeeld voor het presenteren
Bekijk beelden van het NOS Journaal over staand vergaderen.

Staand vergaderen is niet geschikt voor elk type vergadering, bijvoorbeeld een overleg met veel deelnemers, overleg met externe bezoekers of geplande vergaderingen van lange duur. Bekijk voor zittende vergaderingen het assortiment bureaustoelen

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt