Wat is milieuvriendelijk papier?

Milieuvriendelijk papier komt tegenwoordig steeds vaker voor. Rapporten, verslagen, sollicitatieformulieren en memo’s: heit zijn zomaar een aantal voorbeelden van documenten die u dagelijks op kantoor ziet liggen. Al deze documenten hebben gemeen dat ze op papier gedrukt staan. Als u nagaat hoeveel van deze documenten u per jaar uit de printer ziet komen en op kantoor ziet liggen, dan kunt u zelf wel bedenken hoeveel papier dit kost… en u weet wat ze zeggen: voor elk pak papier sneuvelt er een mooie, groene boom. Milieuvriendelijk papier zou daarom een goede oplossing kunnen zijn voor uw kantoor, maar wat is milieuvriendelijk papier precies?


De kenmerken van milieuvriendelijk papier

Wat maakt milieuvriendelijk papier nu anders dan “normaal” papier? Vaak wordt gedacht dat milieuvriendelijk papier bijvoorbeeld van kleur verschilt met normaal papier of dat milieuvriendelijk papier een stuk minder gebruiksvriendelijk is. Dit klopt allemaal niet. Wat is er dan wel anders aan milieuvriendelijk papier? De verschillen voor u op een rijtje:
  • Ten eerste heeft milieuvriendelijk papier een keurmerk en gewoon papier niet. Voorbeelden van een dergelijk keurmerk zijn: FSC of PEFC. 
  • Ten tweede is milieuvriendelijk papier hergebruikt papier en gewoon papier niet. Gewoon papier komt tot stand uit het productieproces van papier, terwijl milieuvriendelijk papier gerecycled papier of kringlooppapier is. 

Is het een zeldzaam product?

In de huidige maatschappij zijn burgers, overheden en bedrijven zich steeds meer bewust van de kwetsbaarheid van moeder aarde. Mede hierdoor is de duurzame manier van denken steeds gangbaarder geworden. Een gevolg hiervan is dat milieuvriendelijk papier kopen erg makkelijk is. Waar u vroeger bijvoorbeeld partijen van dit duurzame papier moest bestellen bij gespecialiseerde bedrijven, ligt het tegenwoordig gewoon in de winkels en is het met één klik online te verkrijgen. 


Goed bezig!

Met de aanschaf van het milieuvriendelijke papier kunt u dus zowel in huis als op kantoor net een stukje verantwoordelijker en duurzamer te werk gaan. Wist u trouwens dat de communicatie via papier de meest duurzame is op dit moment? Ondanks dat er bomen nodig zijn om het papier te produceren, kost dit qua energie en grondstoffen nog altijd veel minder capaciteit dan bijvoorbeeld het verzenden van een e-mail

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt