Wat is energiezuinige verlichting?

Verlichting vereist elektriciteit en hoe hoger het verbruik van elektriciteit, hoe meer nadelen dit heeft op uw elektriciteitsrekening en op het milieu. U kunt eenvoudig besparen op de kosten voor energie door gebruik te maken van energiezuinige verlichting in plaats van de ouderwetse lampen. Bekijk het overzicht van energiezuinige verlichting van Dé Kantoorvakhandel. 
 

Energiezuinige verlichting

Energiezuinige verlichting en de EU

Sinds 1 september 2009 worden in Europa de meest energieverspillende lampen vervangen door energiezuinige lampen. De Europese Commissie heeft als streven dat voornamelijk huishoudens, maar ook bedrijven, kunnen bijdragen aan de klimaatbeschermingsdoelstellingen van de EU. Zo moeten nieuwe lampen tenminste energielabel C hebben en voldoen aan minimale energierendementeisen. Dit label wordt bepaald naar de verhouding tussen het energieverbruik (aantal Watt) en de lichtopbrengst (Lumen). 
 

Soorten energiezuinige verlichting

Ledlamp philips bulb 8w e27Er bestaan grofweg drie verschillende soorten energiezuinige verlichting die voldoen aan Europese eisen:
  • Verbeterde gloeilampen, zoals de Philips halogeenlamp Eco. De klassieke gloeilamp is al enkele jaren afgekeurd. Verbeterde gloeilampen met halogeentechnologie of speciale infraroodcoating zijn hiervoor in de plaats gekomen. 
  • Fluorescentielampen. Onder deze categorie vallen zowel spaarlampen als TL-buizen. Spaarlampen zoals de Philips PL-E spaarlampen hebben hun naam voornamelijk te danken aan hun grote efficiëntie en lange levensduur.  
  • LED-lampen, zoals de Philips ledlamp. Dit zijn lampen met lichtdioden. Ze verbruiken nog minder energie dan fluorescentielampen en hebben een nog langere levensduur.

Energiezuinige verlichting en uw bedrijf

De voornaamste voordelen van energiezuinige verlichting zijn:
  • De CO2-uitstoot en het energieverbruik zijn lager 
  • De levensduur van energiezuinige verlichting is langer en kost dus minder onderhoud
  • Energiezuinige verlichting is zeer geschikt voor plekken waar veel en vaak licht brandt
  • Voor bedrijven is er fiscaal voordeel te behalen op energiezuinige verlichting door subsidieregelingen en belastingvoordelen
Let op: de energiezuinige verlichting is duurder in aanschaf dan de klassieke gloeilamp, maar dit heeft u snel terugverdiend met een langere levensduur en een lagere energierekening. 

Meer weten over energiezuinige verlichting en andere kantoorartikelen? Ga langs bij uw lokale kantoorvakhandel voor advies en verkoop van energiezuinige verlichting. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt