Wat is een nietje? Soorten nietjes

Nietjes zijn vaak onmisbaar items voor een kantoor. Een nietje is de uitkomst wanneer u verschillende vellen papier aan elkaar vast wil maken. Maar hoe ziet zo’n nietje eruit en hoe werkt het precies? De kantoorvakhandel legt u alles uit over het nietje. 
 

Het nietje

Een nietje is gemaakt van metaaldraad. Het heeft twee hoeken van 90 graden, hierdoor heeft het een lange zijde met twee kortere pootjes eraan. U kunt een nietje gebruiken als bevestigingsmateriaal. De naam heeft het nietje te danken aan de klinknagel, in het Duits heet een klinknagel namelijk ‘niet’. 
 

Het gebruik

Een nietje wordt geplaatst in een nietmachine. Een nietmachine ‘niet’ het nietje door het papier heen. Aan de achterkant van het papier worden de pootjes naar elkaar toe gedrukt. Op deze manier blijft het papier bij elkaar zitten. Een nietje kan ook gebruikt worden bij stofferen. Met behulp van een nietpistool worden de nietjes in het hout ‘geschoten’. Een nietje kan in de hoek van het papier worden gezet, op deze manier kan er snel een pagina omgevouwen worden. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u iets wilt presenteren. Een nietje kan ook in de vouwlijn worden aangebracht. Het is net wat u het prettigst vind om te werken. 
 

De verpakking

De nietjes zijn meestal in een reeks van circa 50 stuk aan elkaar gelijmd. Op deze manier kunt u ze gemakkelijk in een nietmachine plaatsen. Er zijn verschillende soorten maten nietjes verkrijgbaar. Het is belang dat de breedte van het nietje overeenkomt met de breedte van uw nietmachine, anders past de reeks er niet in. De lengte van de pootjes bepaald de maximale dikte van het stapel papier wat u aan elkaar kunt nieten. 

Zoekt u nietjes of heeft u een nietmachine nodig? Met onze postcodezoeker kunt u gemakkelijk en snel een kantoorvakhandel bij u in de buurt zoeken. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt