Wat is een moodboard?

Wat is een moodboard? Als moodboard simpelweg vertaald wordt, betekent het ‘sfeerbord’. Op zo’n ‘sfeerbord’ worden zaken getoond die bepalend zijn voor de sfeer van iets. Dit kan een product zijn, een dienst, een compleet concept van een bedrijf, maar ook de sfeer van een ruimte, een bepaalde kledingstijl of een thema van iets. Op een moodboard wordt de sfeer getoond door middel van verschillende afbeeldingen. Ook stoffen, patronen, vormen en teksten kunnen een item vormen op een moodboard. Een moodboard is als het ware een creatief samenspel van verschillende beelden die één geheel vormen. Ze vormen een soort thema, ofwel ‘een sfeer’. 


Wat is een moodboard en wat kunt u ermee?

Moodboards worden veelal gemaakt in het beginstadium van de productontwikkeling. Het product kan iets kleins zijn, zoals een verpakking van bijvoorbeeld drinken. Een product kan ook wat groter zijn, zoals een auto, een vakantie, een huis of het concept van een winkel of ander bedrijf. Omdat het nog niet helemaal duidelijk is hoe een product eruit moet komen te zien, worden verschillende ideeën verzameld en bij elkaar gepresenteerd op een moodboard. Door verschillende losse ideeën bij elkaar te zien, kunt u namelijk een beter idee krijgen van uw product of dienst en wat u wilt dat het uitstraalt. Een moodboard maken kan dus helpen creatieve processen om te zetten in concrete ideeën en vormgeving. Het antwoord op ‘wat is een moodboard?’ is daarom ook ‘een manier om ideeën te helpen vormgeven in concrete concepten’. Een moodboard maakt het mogelijk om abstracte ideeën concreet te visualiseren, zonder in hokjes te denken. Een moodboard maken versterkt uw creatieve denkvermogen.


Wat heeft u nodig om een moodboard te maken?

Veel ideeën, groot papier, zoals A2-formaat papier, en alles wat u tegen kunt komen dat enigszins uw ideeën weerspiegelt. U kunt door tijdschriften en kranten bladeren, maar u kunt ook naar buiten gaan en foto’s maken van beelden die u tegenkomt. Maakt u een moodboard met een team? Zorg dan dat u voldoende ruimte heeft om te knippen en plakken, en dat u alle kleuren stiften of papier binnen handbereik heeft. 

Plak pas dingen op uw moodboard als u al uw materiaal verzameld heeft. Zo kunt u dit eerst groeperen, waardoor het op het ‘bord’ beter tot uiting komt. Heeft u heel veel verschillende ideeën? Maak dan meerdere moodboards, zodat u meerdere sferen kunt bekijken voor u verdergaat met het creatieve proces.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt