Wat is een gigabyte?

De vraag: ‘wat is een gigabyte?’ is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het heeft te maken met een ingewikkeld systeem voor het aanduiden van geheugen of informatie. Wanneer u benieuwd bent naar de werking van geheugen bij computers of bijvoorbeeld de capaciteit van het aantal internet GB’s op uw telefoon, lees dan snel verder.


Geheugen en informatie

Computers zijn in feite ingenieuze apparaten waarop grote hoeveelheden aan informatie kan worden opgeslagen. Hoeveel informatie een computer kan opslaan, hangt af van het aantal bytes vat het moederboard dat in de computer zit. Het geheugen van een computer kan ook altijd uitgebreid worden met een geheugenkaart. Een byte is een rijtje aaneengesloten bits en een bit is het kleinste deeltje dat informatie kan bevatten. Dat werkt via een binair stelsel, waarbij elke bit een waarde van 1 of 0 kan aannemen. Zo ontstaat er een logisch rijtje van bytes, dat steeds groter kan worden. Wat is de grootte van een gigabyte dan precies? Een gigabyte (GB) is een samenstelling van 1 miljard bytes, oftewel 10^9 bytes. Zo zijn er bijvoorbeeld ook de kilobyte (KB) en de megabyte (MB). 10.000 KB is 1 MB en 1000 MB is 1 GB. 


Ingewikkeld proces

Zoals u kunt lezen is het antwoord op de vraag: ‘wat is een gigabyte?’ niet zo gemakkelijk. Om het ingewikkelde proces van computergeheugen en informatieopslag volledig te kunnen begrijpen, zou u eens met het ICT-personeel op uw kantoor kunnen praten. Zij kunnen u waarschijnlijk haarfijn uitleggen hoe het nou precies zit met al die KB’s, MB’s en GB’s. 


Op uw telefoon

Toch bent u met al die MB’s en GB’s dagelijks bezig, want in het mobiele tijdperk waarin wij nu leven is bereikbaar en online zijn erg belangrijk. Daarom maken veel mensen ook gebruik van een datanetwerk op hun smartphone. Om van dit datanetwerk gebruik te kunnen maken, zijn er tevens gigabytes nodig. In dit geval betekenen de bytes de hoeveelheid aan informatie die u per internetsessie kunt opvragen. Dat klinkt ook weer ingewikkeld. Hoeveel MB of GB aan data u op uw telefoon heeft, hangt af van het telefoonabonnement dat u heeft afgesloten. Verbruikt u veel data, maar heeft u niet zo veel te besteden? Dan kan het een goed idee zijn om uw databundel uit te breiden met wat meer MB’s. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt