Wat is een burn-out?

Een burn-out, wat is dat precies? U kunt een burn-out vergelijken met overspannen zijn door uw werk. Al kan een burn-out meerdere oorzaken hebben dan alleen uw werk. Denk aan levensgebeurtenissen of verplichtingen en verwachtingen die mensen van u hebben.

DeKantoorvakhandel legt u graag uit wat een burn-out is en wat de symptomen ervan zijn zodat u (hopelijk) tijdig kunt ontdekken of u er tegenaan zit zodat u actie kunt ondernemen.
 

Symptomen burn-out

Er zijn mogelijkheden om een burn-out tijdelijk te herkennen. Zo kunt u letten op de volgende symptomen van een burn-out;
  • Emotionele uitputting
  • Afstandelijk, distantie tot mensen
  • Lage dunk van eigen kunnen
Wat er dus eigenlijk gebeurd, is dat u erg moe wordt. U blijft maar taken op u nemen en mensen bedienen, terwijl u eigenlijk al tot uw oren in het werk zit. Dit heeft tot gevolg dat uw taken u steeds meer moeite kosten en het eigenlijk niet lukt om ermee te starten, laat staan ze af te ronden. Dit zijn belangrijke symptomen van een burn-out. 

Op een gegeven moment raakt dit u emotioneel en bent u als het ware ‘op’ en ‘leeg’. Uw lichaam blokkeert en niets lukt meer. Dit kan een depressie tot gevolg hebben, iets wat helaas vaak ook tot de symptomen van een burn-out behoort.
 

Behandeling burn-out

Wanneer bij u een burn-out is geconstateerd, zal er een behandeling volgen. Vaak krijgt u psychologische begeleiding als behandeling van de burn-out. Het verschilt per persoon wat voor soort behandeling u krijgt en waar de oorzaak ligt. Wel is het zo dat u vaak uw energiebalans weer moet gaan herstellen, waardoor u weer energie krijgt. De volgende stap van de behandeling van een burn-out, is dan om uw werk geleidelijk aan weer op te pakken. 

De behandeling van een burn-out is echter verschillend per persoon. Waar u voor moet waken is dat u nooit te snel weer begint met werken, geduld is een schone zaak. Echter is voorkomen beter dan genezen, en daarom is het verstandig om op uw werk ook ‘nee’ te leren zeggen wanneer u ergens geen tijd voor heeft. Neem uw werk verder niet mee naar huis en zorg dat u tijdig ingrijpt als u merk dat het u teveel wordt. Wat ook kan helpen is dat u de juiste kantoorartikelen gebruikt op uw werk. Er zijn verschillende kantoorartikelen die u een hoop werk en tijd kunnen besparen, en ook is goed plannen vaak een vereiste. Wilt u meer informatie of kantoorartikelen aanschaffen? Vind dan een kantoorvakhandel bij u in de buurt dankzij onze postcodezoeker.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt