Hoe weet ik zeker dat mijn cartridge leeg is?

Een cartridge (ook wel inktpatroon genoemd) is een uitneembaar en vervangbaar onderdeel van een inkjetprinter. Een laserprinter heeft geen cartridges, deze printer maakt gebruik van een toner. Een cartridges gaat na verloop van tijd leeg. U kunt deze dan vervangen of u kunt de cartridges navullen. Maar hoe weet u zeker dat uw cartridges leeg zijn?
 

Lege cartridge

De printer geeft niet altijd aan wanneer de cartridge leeg is. In de meeste gevallen geven ze wel een melding dat de cartridges bijna leeg zijn. Het is lastig in te schatten hoeveel pagina’s u dan nog kunt printen, waardoor de cartridges weggegooid worden. Er zit dan in de meeste gevallen nog inkt in de cartridge. De cartridge wordt overbodig weggegooid of de cartridge wordt ingeleverd terwijl deze nog niet leeg is. Met de volgende stappen kan er gekeken worden of de cartridge echt helemaal leeg is.
 

Zicht

Met een doorzichtige cartridge kunt u gemakkelijk zien of de inkt daadwerkelijk op is. Zit er nog inkt in, plaats de cartridge dan terug in de printer. Helaas zijn niet alle cartridges doorzichtig. U dient dan verder te kijken naar een andere mogelijkheid om te controleren of de cartridge leeg is.
 

Geluid

Kunt u niet zien of uw cartridge leeg is? Een andere manier is het schudden van de cartridge. Een volle en een lege cartridge maakt geen geluid als u deze schud. Hoort u de inkt klotsen? Dan is uw cartridge nog niet leeg en kunt u deze terug plaatsen in de printer.
 

Gewicht

Een andere manier om te controleren of de cartridge leeg is, is de cartridge wegen. U weegt een volle cartridge en een cartridge waar u vrijwel zeker van bent dat deze leeg is. Bijvoorbeeld een cartridge waar u mee doorgeprint heeft, na de melding van uw computer, tot het punt dat u geen afdruk meer ziet op het papier. Weeg deze cartridge en schrijf de verschillende gewichten op. U kunt nu gemakkelijk controleren of de cartridge leeg is of niet. Elke cartridge die meer weegt dan de lege cartridge is dus niet leeg en kan nog gebruikt worden. Mocht het zo zijn dat er toch geen afdruk komt op het papier, kan het mogelijk zijn dat de printkoppen verstopt zijn. U dient deze dan te reinigen.

Heeft u lege cartridges over en wilt u deze inleveren? Zoek met onze postcodezoeker naar een inzamelpunt bij u in de buurt.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt