Waarom zijn stijfheid en dikte zo belangrijk bij papier?

Papier heeft verschillende soorten eigenschappen. Zo ook stijfheid en dikte. Maar waarom zijn deze twee eigenschappen nou zo belangrijk bij papier? DeKantoorvakhandel heeft voor u het antwoord!
 

Eigenschappen papier

Zoals eerder vermeld heeft papier verschillende soorten eigenschappen. Dit heeft ermee te maken dat er veel verschillende papiersoorten zijn, en niet alle soorten papier zijn voor elk doel geschikt. Dit heeft met deze eigenschappen te maken. De eigenschappen van papier zijn onder andere:
  • Dikte
  • Stijfheid
  • Helderheid
  • Dichtheid
  • Gladheid

Over dikte en stijfheid papier

De kenmerken dikte en stijfheid papier zijn erg belangrijk. Deze twee zorgen er namelijk voor dat printers niet vastlopen en hebben ook te maken met lagere kosten na het afdrukken. Dit is vooral belangrijk bij hoog-volume afdrukken en kopiëren. Ook het gewicht heeft een vinger in de pap wanneer het over deze eigenschappen van papier gaat. Het gewicht is vaak gekoppeld aan de dikte en stijfheid van papier. Ook heeft het soort vezel dat gebruikt is om het papier te maken hier een aandeel in. 

Printers hebben geen ingebouwde weegschaal en dit leidt er wel eens toe dat de verkeerde dikte gebruikt wordt in een printer. Dit kan tot verkeerde afdrukken leiden omdat printers erg gevoelig zijn voor dikte en stijfheid van papier. Verder is de dikte van papier ook erg van belang bij dubbelzijdige prints. Denk hierbij aan minder doordrukken van inkt of juist de doorzichtigheid van de inkt. Hoe dikker en stijver het papier dat u gebruikt, hoe professioneler uw prints vaak overkomen. 

Wilt u meer informatie over de dikte en stijfheid van papier? Of wilt u weten welke papiersoort u in uw printer kan gebruiken? Neem dan contact op met uw plaatselijke kantoorvakhandel.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt