Waar let ik op bij aanschaf van een tablet/iPad?

Wilt u een tablet of een iPad kopen, maar weet u niet goed waar u op moet letten bij het kopen van een tablet of iPad? Wij geven u handige tips voor het kopen van een tablet of iPad. 

Een tablet of iPad is een kleine, draagbare computer uitgevoerd met touch screen. Deze multifunctionele gadget maakt gebruik van een virtueel toetsenbord. Speciale externe toetsenborden voor de tablet en iPad zijn tevens verkrijgbaar. Het grote voordeel van de tablet en iPad is dat het apparaat licht, compact en zeer veelzijdig is. Makkelijk mee te nemen en geschikt voor vele doeleinden dus.

Er zijn inmiddels nogal wat soorten en merken tablets verkrijgbaar, waaronder de overbekende iPad van Apple. Welke voor u geschikt is, kunt u bepalen aan de hand van de volgende kenmerken. 
 

Functionaliteiten iPad of ander merk tablet

Wanneer u een iPad of tablet gaat kopen zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Neem bijvoorbeeld de functionaliteit van een iPad of tablet. Een iPad of ander merk tablet heeft verschillende functionaliteiten. Een iPad is een product van Apple en werkt meestal met een compleet ander besturingssysteem dan een tablet van bijvoorbeeld Samsung (Android). Wanneer u gewend bent met het ene besturringssysteem te werken, kan het lastig zijn om over te stappen op een ander systeem. 
 

Besturingssysteem

Naast de functionaliteit van een tablet is het besturingssysteem ook erg belangrijk. Met het besturingssysteem van een tablet of iPad wordt de systeemsoftware bedoeld die bij aankoop al op het apparaat geïnstalleerd is. Deze software stuurt de interne onderdelen van de tablet en iPad aan. De twee belangrijkste besturingssystemen zijn: Apple iOS en Google Android. Android is een open source platform, gemaakt door Google. Open source wil zeggen dat iedereen er software voor mag ontwikkelen en aanbieden in Google Play. Veel merken maken gebruik van Android (bijvoorbeeld Samsung, Sony, HTC en LG). Het besturingssysteem iOS wordt alleen op mobiele Apple producten, zoals de iPad (mini), iPhone en iPod. Aan de software worden strenge eisen gesteld voor wat betreft kwaliteit en functionaliteit.
 

WiFi of 3G/4G

Koopt u een tablet of iPad met een internetabbonnement of maakt u alleen gebruik van uw tablet op WiFi. WiFi is de draadloze internetverbinding tussen de tablet of iPad en een modem. Het contact tussen de modem en de tablet of iPad wordt gelegd door een router. Veel mensen hebben thuis een WiFi-verbinding. Het bereik van deze verbinding is meestal niet erg groot, hooguit enkele tientallen meters. Veel horecabedrijven laten hun klanten gebruiken maken van de eigen WiFi-verbinding. U kunt daar dan gratis internetten, of na aanschaf van een consumptie. 3G/4G wordt ook wel mobiel internet genoemd. Deze internetverbinding wordt tot stand gebracht via het gsm-netwerk. Het bereik is enorm: overal waar u kunt bellen, kunt u ook mobiel internetten. De verbinding is vaak wel langzamer dan WiFi. Aan het gebruik van mobiel internet zijn meestal extra kosten verbonden (u kunt een internetbundel afsluiten bij uw mobiele telefoonprovider); zeker in het buitenland kunnen de kosten hoog oplopen. 
 

Schermformaat

Bij het kopen van een tablet of iPad moet u ook denken over het formaat van het scherm. Hoe groter het scherm, hoe prettiger het is om een film te kijken, een spelletje te spelen of een tekst te lezen. Groter betekent natuurlijk ook zwaarder (en misschien: een grotere tas om het apparaat in mee te nemen). Het schermformaat wordt weergegeven in inches (1 inch = 2,54 cm). De grootte van het scherm wordt diagonaal gemeten.
 

Schermresolutie

Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld (hoe beter leesbaar een tekst en hoe mooier foto’s en video’s).
 

Opslagcapaciteit

Hoe meer gigabytes (GB), hoe meer programma’s en data u op de tablet/iPad kunt opslaan.
 

Processor

De processor bepaalt de snelheid van de tablet/iPad. Die snelheid wordt uitgedrukt in gigahertz (GHz). Hoe hoger het getal, hoe sneller de tablet/iPad werkt. 
 

Camera

Wilt u de tablet/iPad gaan gebruiken voor videobellen of voor het maken van foto's, kies dan voor een exemplaar met een camera.
 

GPS

Navigeren met de tablet/iPad kan een uitkomst zijn, zeker voor wie veel onderweg is. Kijk dus even goed of de tablet/iPad is uitgerust met GPS-functionaliteit.

Wilt u meer informatie en advies over het kopen van een tablet of iPad? Gebruik dan onze postcodezoeker en vind een kantoorvakhandel bij u in de buurt. Hier vindt u professionals die u meer kunnen vertellen over het kopen van een iPad of tablet. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt