Wat is het verschil tussen koud en warm lamineren?

Wilt u het verschil weten tussen warm en koud lamineren? Met een lamineerapparaat of laminator voorziet u uw belangrijke documenten in een handomdraai van een beschermend laagje soort gelijk aan plastificeren. Vocht, vuil en slijtage krijgen door te lamineren geen kans. Uw documenten worden omhuld in een lamineerhoes, ook wel pouch genoemd. 
 

Warm lamineren

U steekt het papier in een speciale lamineerhoes (pouch) voor warm lamineren. De machine voert de hoes vervolgens door twee (of meer) verwarmde transportrollen die de beide zijden van de pouch, voorzien van een warmtegevoelige lijmlaag, op elkaar persen. Het apparaat heeft tijd nodig om op te warmen en wordt aangesloten op het stopcontact. Vaak zijn verschillende temperaturen in te stellen om zo te kiezen hoe warm u wilt lamineren.

 

Koud lamineren

U steekt het papier in een speciale lamineerhoes (pouch) voor koud lamineren. De machine voert de hoes vervolgens door twee (of meer) koude transportrollen die de beide zijden van pouch, voorzien van kleine lijmbelletjes, op elkaar persen. De lijmbelletjes knappen en beide zijden kleven aan elkaar. Koud lamineren is geschikt voor documenten die niet verhit mogen of kunnen worden. Een apparaat voor koud lamineren heeft geen opwarmtijd en verbruikt geen stroom. Ter vergelijking nog de rollaminator: dit apparaat is uitgerust met een rol (cartridge) laminaat, dat tijdens het doorvoeren op het document wordt aangebracht. Is het document volledig doorgevoerd, dan wordt het laminaat met het geïntegreerde mesje afgesneden. Perfect op maat. Punt van aandacht: denk goed na over het formaat laminator dat u gaat aanschaffen. Gaat u het alleen gebruiken voor documenten in pouches van A4-formaat en kleiner of ook voor A3?

Met bovenstaande uitleg weet u precies wat warm lamineren en wat koud lamineren is. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt

Subvragen