Tips voor sollicitatievragen werkgever

Een sollicitatiegesprek voeren voor een potentiële baan is spannend. Maar ook voor een werkgever is het voeren van een sollicitatiegesprek vaak lastig, want welke sollicitatievragen zijn nu geschikt om te stellen?

DeKantoorvakhandel heeft daarom een aantal tips voor het voeren van een sollicitatiegesprek als werkgever in plaats van potentiële werknemer!
 

Relevante vragen sollicitatiegesprek

Voor een werkgever kan het best lastig zijn om relevante sollicitatiegesprek vragen te stellen. Hoe lastig een sollicitatiegesprek voor een sollicitant kan zijn, zo kan het dat ook zijn voor een werkgever, vergis u niet. Daarom helpen wij u graag met wat tips voor het stellen van relevante vragen tijdens een sollicitatiegesprek.
 

1. Laat de sollicitant wat over zichzelf vertellen

Het is belangrijk dat de sollicitant zich op zijn gemak voelt. Stel deze vraag en kom op deze manier meer over de sollicitant en zijn/haar leven te weten. Door deze vraag te stellen komt u al snel belangrijke punten te weten over uw potentiële werknemer.
 

2. Wat weet u over ons bedrijf en waarom wil u hier werken?

Op deze manier komt u er achter of de sollicitant zich gericht heeft op het bedrijf en de desbetreffende sollicitatie. De motivatie die de sollicitant geeft als antwoord waarom hij wil werken in uw bedrijf kan erg belangrijk zijn. 
 

3. Vraag de sollicitant naar zijn/haar sterke en zwakke punten

Met deze sollicitatievragen kunt u er achter komen of de sollicitant beschikt over zelfverzekerdheid en zelfreflectie. 
 

4. Wat maakt de sollicitant geschikt voor de functie?

Stel deze vraag om er achter te komen hoe de sollicitant zichzelf verkoopt. Aan u als werkgever de taak om de link te leggen of de sollicitant geschikt is voor de desbetreffende functie.
 

5. Wat onderscheidt u van anderen?

Dit is een belangrijke sollicitatievraag om te stellen. Op deze manier geeft u de sollicitant de kans om zichzelf te profileren ten opzichte van andere kandidaten. 
 

6. Overige tips voor sollicitatievragen

Er zijn natuurlijk ontzettend veel sollicitatievragen die u kunt stellen aan een sollicitant. Denk nog aan vragen als; ‘Waarom wil u weg bij uw huidige werkgever?’, of; ‘Waar ziet u uzelf over 5 jaar?’. Door middel van deze vragen kunt u stiekem erg veel te weten komen over uw sollicitant. En geef hem/haar uiteraard ook de kans om vragen terug te stellen.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt