Een geslaagde transactie door deze tips tegen vals geld

Niks is zo vervelend als erachter komen dat een klant van u heeft betaald met vals geld. Helaas komt het in de hedendaagse maatschappij vaak voor. Tips tegen vals geld zijn daarom erg relevant en kunnen u en uw onderneming of bedrijf helpen bij het voorkomen van neptransacties. Wat kunt u zelf doen en op welke manier kunt u voorkomen dat klanten betalen met vals geld? 


Het begint bij uzelf

Er zijn uiteraard allerlei gadgets en hulpmiddelen die u kunt inzetten om vals geld te herkennen. Toch is de eerste tip uit de serie tips tegen vals geld, die wij u als ondernemer willen geven, dat u zelf ook goed de verschillen weet tussen echt geld en vals geld. De vraag is echter: hoe herkent u vals geld dan? Het antwoord is door te letten op de volgende vier punten:
  • Voelbare inkt: de streepjes aan de linker- en rechterkant van een echt biljet zijn heel goed te voelen op het moment dat u hier met uw vinger overheen gaat.
  • Smaragdgroen cijfer: dit is het cijfer dat linksonder op het biljet staat. Op het moment dat u het echte biljet kantelt, ziet u over het cijfer een lichtbaan op en neer bewegen.
  • Hologram: dit vindt u aan de rechterzijkant van het biljet. Als u het echte biljet kantelt, krijgen de afbeeldingen verschillende kleuren.
  • Watermerk: dit is de meest bekende check. U hoeft simpelweg alleen het biljet tegen het licht te houden. Is het biljet echt, dan verschijnt er een afbeelding van prinses Europa met de waarde van het biljet ernaast.

Check, check, dubbelcheck

De mens maakt helaas fouten, of hij dat nu wil of niet. Daarom betreft de tweede tip uit de serie tips tegen vals geld het scala aan apparaten waarmee u het geld kan controleren op echtheid. Twee apparaten mogen in uw bedrijf zeker niet ontbreken:
  • Valsgelddetector: dit is het bekendste apparaat waarmee u echtheid van geld kunt detecteren. Het briefje wordt door de automaat gehaald of in de automaat gelegd en afhankelijk van het apparaat op een aantal kenmerken gecheckt. 
  • Valsgeldstift: een valsgeldstift is minder bekend, maar zeker net zo handig. Met deze stift zet u simpelweg een streep op het biljet. Op het moment dat deze langzaam vervaagt en verdwijnt, is het geld echt. Verkleurt hij echter, dan is het foute boel. U kunt deze stift uitstekend meenemen als u een transactie buiten de deur moet doen. Het feit dat u mobiel bent, is dus ook een van de voordelen van deze stift. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt