Rugpijn op het werk voorkomen

Rugpijn op het werk is een veelvoorkomend probleem. Veel werknemers hebben wel eens last gehad van rugpijn op het werk. Maar hoe ontstaat rugpijn op het werk en is rugpijn op het werk ook te voorkomen? In dit artikel geven wij u tips voor het omgaan met rugpijn op het werk, maar ook tips om rugpijn op het werk te voorkomen. 


Hoe ontstaat rugpijn? 

De rug is een zwakke plek bij veel mensen. En dat is ook niet gek. Want uw rug moet ongeveer tweederde van uw lichaamsgewicht dragen. Rugpijn is meestal het gevolg van verkeerde belasting. Pijn kan ontstaan doordat je meer tilt dan je rug kan verdragen. 

Maar rugpijn kan ook ontstaan door onderbelasting. Zittend werk en weinig bewegen zorgt voor een slechte doorbloeding in het lichaam. Hierdoor verstijft uw lichaam, waardoor u onder andere last kunt krijgen van uw rug. 

Daarnaast bestaat er nog rugpijn door psychische of emotionele overbelasting. Wanneer u niet goed in uw vel zit en uw spieren voortdurend aangespannen zijn, kan ook overbelasting van de rug en dus rugpijn ontstaan. 


Rugpijn voorkomen

Wilt u rugpijn op het werk voorkomen? Dan zijn er een aantal dingen waar u op kunt letten. Denk bijvoorbeeld aan het tillen op de juiste manier, maar ook goed schoeisel en de juiste houding. 


Tillen

Gebruik bij het tillen meer je benen, zo belast u uw rug minder. Ga dus goed door uw knieën wanneer u dingen moet tillen. Span daarnaast uw buikspieren eens aan wanneer u bukt of dingen tilt. Tevens is het belangrijk om je rug niet te draaien wanneer u iets tilt. 


Goed schoeisel

Goed schoeisel is erg belangrijk. Wanneer u het juiste schoeisel draagt kunt u veel van de rugklachten voorkomen. Zorg voor schoenen met een goed voetbed. Veterschoenen zijn het beste voor uw rug. 


Juiste houding

Maak gebruik van goede ergonomische kantoorartikelen. Denk hierbij aan een goede bureaustoel met een hoge, verstelbare rugleuning en armleuningen en een kantelbare zitting. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt