Persoonlijke eigenschappen en competenties

Iedereen heeft ermee te maken: sterke en zwakke punten op het werk. Waar de één goed is in het presteren onder druk, kan een ander weer prima uit de voeten met meerdere taken tegelijkertijd. Iedereen heeft zo zijn eigen persoonlijke eigenschappen en competenties. Om in het bedrijfsleven een stapje hogerop te komen en uw toekomst beter uit te stippelen, kan het handig zijn om u bewust te worden van wat u kunt en waar wellicht nog verbetering nodig is. 
 

Een sterkte zwakte analyse maken

Uzelf bewust worden van wat u wel en niet goed kunt: het is niet iets wat iedereen kan. De meesten weten heel goed waartoe ze in staat zijn en kunnen zo een rijtje opnoemen met sterke punten. Het benoemen van zwakke punten daarentegen, kan lastig zijn. Toch is het belangrijk om uzelf goed te kennen en precies te weten waar uw valkuilen liggen. Bewustwording helpt u om uw persoonlijke eigenschappen en competenties goed in kaart te brengen. Een sterkte zwakte analyse helpt hierbij. 
 

Maak een overzicht en houd dit bij

Vaak is het makkelijker om eerst uw sterke eigenschappen op te rakelen. Gebruik hier de juiste tools voor. Zo zijn memoblokken, schrijfblokken en schriften uitermate handig om snel wat op te schrijven, maar bieden ook tablets en laptops handige oplossingen. Vergeet niet om alles netjes op te slaan en bij te houden. Door regelmatig opnieuw te kijken of er dingen veranderd zijn, krijgt u een goed beeld van uw competenties. 

Zwakke punten zijn net zo belangrijk als sterke persoonlijke eigenschappen. Weten op welke vlakken u nog kan verbeteren, werkt motiverend. Heeft u bijvoorbeeld moeite met concentreren, dan kan een koptelefoon uitkomst bieden. Werkt u sneller met een regelmatige koffiepauze? Las dan af en toe een pauze in en maak een praatje met collega’s bij het koffieapparaat. 
 

Een optimale balans

Het ontdekken van uw sterke en zwakke punten is niet alleen ontzettend handig om te weten wat u op korte termijn goed kunt, het kan ook helpen bij het verder komen in uw carrière. Speel in op uw competenties en houd deze bij, maar vergeet ook zeker niet te investeren in uw zwakke punten. Een mooi evenwicht zorgt voor een optimale balans op het werk.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt