Ontslagbrief schrijven

Een ontslagbrief schrijven kan soms best lastig zijn. Maar wanneer u ontslag wilt nemen, is het erg belangrijk om een ontslagbrief te schrijven. In een ontslagbrief moeten een aantal dingen terugkomen om deze rechtsgeldig te maken. Het is dan ook erg belangrijk om te zorgen dat uw ontslagbrief aan alle eisen voldoet. Wij geven u tips voor het schrijven van een ontslagbrief. Zo schrijft u gemakkelijk en snel een goede, rechtsgeldige ontslagbrief.


Belangrijke onderdelen

Wanneer u wordt ontslagen volgt er een ontslaggesprek. Maar wanneer u zelf weg wilt bij het bedrijf dient u een ontslagbrief te schrijven. Een ontslagbrief hoort een aantal belangrijke onderdelen te bevatten. Zo zorgt u er voor dat uw ontslagbrief rechtsgeldig is. De volgende zaken zijn erg belangrijk en moeten in uw ontslagbrief staan:
  • Het adres van het bedrijf waar u een arbeidsovereenkomst heeft.
  • Een duidelijke zin waaruit blijkt dat u de arbeidsovereenkomst opzegt.
  • De datum per wanneer u de arbeidsovereenkomst opzegt.
  • Uw eigen naam, inclusief alle voorletters.
  • Uw adres.
Tot slot dient u uw ontslagbrief te ondertekenen met de plaats, datum, naam en handtekening. De datum is hierbij erg belangrijk omdat hieruit blijkt dat u de opzegtermijn van uw arbeidsovereenkomst in acht neemt. 


Bij een conflict

Wanneer er zich een conflict afspeelt binnen het bedrijf en dit de reden is voor uw ontslag, kunt u er voor kiezen om uw ontslagbrief aangetekend te versturen. Op deze manier bewijst u dat de datum van het versturen van de ontslagbrief klopt. Bewaar ook het verzendbewijs wanneer u uw ontslagbrief aangetekend verstuurd. Ook een kopie van uw ontslagbrief is erg belangrijk. 


Voorbeeld ontslagbrief

Naast de vaste onderdelen die terug moeten komen in uw ontslagbrief dient het wel een lopend verhaal te zijn. Een voorbeeld van een ontslagbrief bestaat eigenlijk maar uit een regel. “Hiermee beëindig ik onze arbeidsovereenkomst d.d. 1 januari 2010 per 1 januari 2016.”. 

Echter is het wenselijk om uw ontslagbrief iets uitgebreider te maken. Geef bijvoorbeeld aan dat uw met veel plezier heeft gewerkt bij het bedrijf, maar dat u op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Zo zorgt u ervoor dat u op een prettige manier uit elkaar gaat.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt