Ontruimingsoefening op het werk

Een ontruimingsoefening wordt georganiseerd om de veiligheid van een bedrijf te testen. Een bedrijf is verplicht om zo’n ontruimingsoefening eens in de zoveel tijd te organiseren. Tijdens een ontruimingsoefening wordt er onder andere gekeken naar de vluchtroutes van een bedrijf en de organisatie van de ontruiming. Maar wat houdt een ontruimingsoefening nou precies in? Wij vertellen u alles over ontruimingsoefeningen op het werk in dit artikel. Zo bent u goed voorbereid op een ontruimingsoefening. 


Waarom een ontruimingsoefening?

Natuurlijk is een ontruimingsoefening verplicht, maar waarom is een ontruimingsoefening verplicht? U wilt natuurlijk dat uw medewerkers snel veilig zijn, wanneer het gebouw ontruimd moet worden. Het is dan ook belangrijk dat alle werknemers weten waar de dichtstbijzijnde uitgang is. Daarom is het van belang om regelmatig een ontruimingsoefening te houden. Zo kunt u zien of alles goed gaat en waar eventuele problemen liggen.


Verplicht

Eens in de zoveel tijd bent u als bedrijf verplicht om een ontruimingsoefening te organiseren. Zo staat er in de Arbowet dat werkgevers verplicht zijn om maatregelen te treffen voor eerste hulp, brandbestrijding en evacuatie van werknemers wanneer er ernstig of onmiddellijk gevaar dreigt, zoals een brand. De werkgever moet dus de juiste maatregelen nemen om te zorgen dat er in deze situaties goed gehandeld kan worden. Een ontruimingsoefening is een van deze maatregelen. 


Hoe vaak?

Hoe vaak u een ontruimingsoefening moet houden hangt van af van diverse factoren, zoals de aanwezige risico’s en de ervaring van de BHV’ers. Het NIBHV (Nederlands instituut voor bedrijfshulpverlening) hanteert als richtlijn om één keer per jaar een ontruimingsoefening te houden. 

Kortom, een ontruimingsoefening op het werk is erg belangrijk. Zo weet u of alles in orde is voor het geval er echt iets aan de hand is. Houd minimaal één keer per jaar een ontruimingsoefening. Zo bent u op de hoogte van alles op het gebied van veiligheid!

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt