Hoeveel postzegels gebruiken voor brieven en pakketten?

Hoeveel postzegels moeten er op deze brief of dit pakketje? Iets wat veel mensen zichzelf afvragen. Het is dan ook vaak erg onduidelijk hoeveel postzegels er op een brief moeten en hoeveel postzegels er op een pakketje moeten. Veel kantoren en bedrijven hebben nog altijd dagelijks te maken met het versturen en ontvangen van post. Brieven en pakketten worden nog altijd verstuurd via de post, ondanks de moderne technologie. Daarom is het handig om te weten hoeveel postzegels u nodig heeft voor het versturen van een brief of pakket.

Wanneer u brieven of pakketten verstuurd, is het namelijk erg belangrijk dat u voldoende postzegels plakt. Wanneer u dit niet doet, kan de post niet aankomen op het adres of zullen er extra kosten opduiken. Maar hoeveel postzegels moet u gebruiken voor brieven en pakketten?
 

Wegen brieven en pakketten

Om precies te weten hoe zwaar uw brieven of pakketten zijn die u wilt gaan verzenden via de post, is het verstandig om deze te wegen. U kunt pakketten- en brievenwegers gebruiken om erachter te komen hoe zwaar uw brieven of pakketten zijn. Wanneer u het gewicht van de brieven en pakketten weet, kunt u de verzendkosten gemakkelijk berekenen. 
  • Voor brieven en pakketten tussen de 0 en 20 gram heeft u één Nederlandse postzegel met een één nodig. 
  • Voor brieven en pakketten tussen de 20 en 50 gram heeft u twee Nederlandse postzegels met een één nodig of één Nederlandse postzegel met een twee. 
  • Voor brieven en pakketten tussen de 50 en 100 gram heeft u drie Nederlandse postzegels met een één nodig. 
  • Voor brieven en pakketten tussen de 100 en 250 gram heeft u vier Nederlandse postzegels met een één nodig. 
  • Voor brieven en pakketten tussen de 250 gram en 2 kilogram heeft u vijf Nederlandse postzegels met een één nodig. 

Brieven en pakketten naar het buitenland sturen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u een brief of een pakket naar het buitenland moet versturen. Hier heeft PostNL speciale postzegels voor: de Internationale postzegels. Hier gelden echter weer andere tarieven voor.
  • Voor brieven en pakketten tussen de 0 en 20 gram heeft u één Internationale postzegel met een één nodig. 
  • Voor brieven en pakketten tussen de 20 en 50 gram heeft u twee Internationale postzegels met een één nodig. 
  • Voor brieven en pakketten tussen de 50 en 100 gram heeft u drie Internationale postzegels met een één nodig. 
  • Voor brieven en pakketten tussen de 100 en 250 gram heeft u vijf Internationale postzegels met een één nodig. 
  • Voor brieven en pakketten tussen de 250 gram en 2 kilogram heeft u negen Internationale postzegels met een één nodig. 

Laten versturen

Tegenwoordig kunt u brieven en pakketten ook versturen via een PostNL punt. U rekent dan contant of met uw pinpas af en hoeft geen postzegels te kopen. Dit is natuurlijk ook erg makkelijk. Vooral als er een PostNL punt bij u in de buurt zit. 

Bij twijfel kunt u beter een postzegel meer opplakken. Zo weet u zeker dat uw brief of pakket goed aankomt en er geen extra kosten bij komen kijken. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt