Hoe vind ik een goede harde schijf?

U werkt op kantoor waarschijnlijk met veel data die goed bewaard moeten blijven. Regelmatig een back-up maken van de data is daarom wel zo veilig. Stel uzelf eens voor dat alle documenten plotseling van uw computer verdwijnen. Er zijn verschillende manieren om de data zo snel en effectief mogelijk op te slaan. Wanneer het gaat om grotere bestanden of een grote hoeveelheid data is het handig om een harde schijf te gebruiken als data-opslagmiddel. In deze blog krijgt u antwoord op de vraag: hoe vind ik een goede harde schijf?


Kies voor een interne of externe harde schijf

Een interne harde schijf heeft niet dezelfde functie als een externe harde schijf. Interne schijven zijn namelijk ontworpen om alle gegevens, bestanden en media op te slaan in uw computer. Externe harde schijven zitten niet in uw computer en zijn bedoeld als extra bescherming voor het geval dat uw computer crasht. Hiermee maakt u dus een back-up van waardevolle bestanden. Wilt u een harde schijf vervangen? Bedenk dan van tevoren goed waar u de schijf voor gebruikt.


Een harde schijf kopen

Bij de aanschaf van een harde schijf zijn er een aantal specificaties waar u op moet letten. Deze worden hieronder per schijf kort toegelicht.


Interne harde schijf

  • Formaten. Er zijn twee formaten harde schijven, namelijk 2,5 en 3,5 inch. De kleinere variant wordt meestal gebruikt in laptops, terwijl de grotere schijf geschikt is voor computers.
  • Snelheid. Deze wordt gemeten in rotatiesnelheid: 5400 RPM en 7200 RPM. 
  • Cachegeheugen. Dit is het geheugen dat ervoor zorgt dat de bestanden waar u in werkt of een game speelt tijdelijk worden opgeslagen. 

Externe harde schijf

  • Verschillende maten. Wilt u de externe harde schijf meenemen? Kies dan voor de 2,5 inch. Klein, compact en energiezuiniger. Voor grote opslag op het werk of thuis kunt u een 3,5 inch harde schijf gebruiken.
  • Aansluiting. U heeft de keuze uit USB 2.0 en USB 3.0. De laatste is de nieuwste USB aansluiting, die tot tien keer sneller gegevens over kan zetten dan de 2.0.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt