Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief schrijven doet u als u gaat solliciteren voor een bepaalde functie/ baan. Aan de hand van een cv en een sollicitatiebrief kunt u zichzelf presenteren aan het bedrijf. Het doel van een sollicitatiebrief is dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. U kunt bij een sollicitatiegesprek gebruik maken van presentatiemappen.
 

Wat staat er in de sollicitatiebrief?

De sollicitatiebrief geeft een beeld van uw motivatie naar de desbetreffende functie, maar geeft ook uw persoonlijkheid weer. De volgende punten neemt u op in uw sollicitatiebrief:
  • Wie ben ik?
  • Welke eigenschappen beschik ik die het bedrijf zoekt?
  • Wat is mijn ervaring?
  • Wat zijn uw ambities? (u kunt hierbij denken aan kansen die u wenst van het bedrijf)
  • Waarom wilt u deze functie/bij dit bedrijf?
Als u het lastig vindt om alles meteen goed op te schrijven, kunt u eerst een klad versie maken. U kunt bijvoorbeeld op een notitieblok een kladversie maken.
 

Opbouw sollicitatiebrief en voorbeeld

Een sollicitatiebrief heeft een bepaalde opbouw. Bekijk ook een sollicitatiebrief voorbeeld om ideeën op te doen. De opbouw van een sollicitatiebrief is:
  • Deel 1: Leg uit naar welke functie u solliciteert en waar u de sollicitatie heeft gezien. Verder vernoemt u de datum van publicatie van de sollicitatie. 
  • Deel 2: Het middenstuk bevat alle belangrijke informatie zoals hierboven beschreven. U vermeld wie u bent, welke eigenschappen u heeft die het bedrijf zoekt, u ervaringen, u ambities en waarom u kiest voor de functie/het bedrijf. U mag uzelf in dit stuk ‘verkopen’, maar houd het wel bij feiten. 
  • Deel 3: is het einde van de brief. Sluit de brief krachtig af. U mag hier zelfverzekerd overkomen en duidelijk vertellen wat u verlangt. Wees niet te formeel, te afwachtend of te twijfelend. 
  • Een open sollicitatiebrief is ook mogelijk. Dit is een sollicitatiebrief zonder dat u op een bepaalde functie solliciteert. Een open sollicitatiebrief toont aan dat u gemotiveerd bent, er is immers geen directe functie open, maar toch solliciteert u. Een open sollicitatie kan een goed middel zijn wanneer u op zoek bent naar een baan, maar u geen direct passende functie kunt vinden. 
 

Versturen van de sollicitatiebrief

Voordat u de sollicitatiebrief stuurt, is het verstandig om deze nog even te laten nakijken door iemand. Op deze manier kunnen eventuele fouten eruit gehaald worden. Wanneer u de sollicitatiebrief met de post verstuurt, zorg er dan voor dat hij door een goede printer is geprint en op goede kwaliteit papier. De eerste indruk is tenslotte het halve werk! 

Wilt u uw sollicitatiebrief met de juiste kwaliteit papier of met een goede printer printen? Zoek een kantoorvakhandel bij uw in de buurt met onze postcodezoeker en laat niks aan het lot over! 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt