Hoe omgaan met kritiek?

Hoe omgaan met kritiek op het werk? De ene persoon is de ander niet en dit wil zeggen dat de ene persoon beter kritiek kan ontvangen dan de ander. Niemand vind het leuk om kritiek te ontvangen, maar het is beter om ermee om te leren gaan.

Het is zo dat sommige mensen kritiek op hun werk persoonlijk opvatten. Kritiek op het werk wordt als persoonlijke aanval gezien, en deze mensen schieten dan vaak ook direct in de verdediging. Het kan lastig zijn om deze mensen kritiek of feedback te geven, terwijl het soms toch echt nodig is. Wij geven u graag tips hoe u kunt omgaan met kritiek.
 

Kritiek ontvangen

Zowel privé als op het werk zult u kritiek ontvangen op zijn tijd. Wij geven graag tips hoe u kritiek kunt ontvangen. Op het werk heeft u vaak te maken met een leidinggevende, en deze moet u begeleiden en de juiste richting op sturen. Wanneer u helemaal blij bent met een afgeronde opdracht, kan het zijn dat u deze terugkrijgt van de leidinggevende. Deze vindt dat er nog het nodige aan schort, en geeft dus kritiek. Dit maakt u waarschijnlijk onzeker, terwijl de leidinggevende slechts kritiek geeft op het werk, en niet op u persoonlijk. 

Wat u vervolgens kunt doen als u de kritiek ontvangen heeft, is met de leidinggevende overleggen waarom u bepaalde keuzes bij de opdracht gemaakt heeft. Luister ook goed naar waarom uw leidinggevende de opdracht niet goed genoeg vindt en leef u in in deze kritiek. Begrijp waarom u de kritiek ontvangen heeft, zodat u er beter mee kunt omgaan en uzelf kunt verbeteren. 
 

Opbouwende kritiek is goed

Wanneer u nooit kritiek krijgt, zult u ook nooit kunnen groeien. Opbouwende kritiek is namelijk goed en houdt u scherp in datgene wat u doet. Wanneer u kritiek krijgt, gaat u verder denken en wellicht grenzen verleggen. Houd ook altijd in het achterhoofd dat kritiek op uw werk niet op u persoonlijk is. Zie deze dingen los van elkaar en voel u dan ook niet persoonlijk aangevallen wanneer u kritiek krijgt. Zie het als opbouwende kritiek en motivatie om uw werk nog beter te doen. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt