Hoe maak ik een samenvatting?

Een samenvatting is een handig hulpmiddel wanneer u bepaalde stof moet leren. Er wordt kort en krachtig geformuleerd wat de hoofdzaken zijn van de tekst. Door een samenvatting heeft u een overzicht van de belangrijkste elementen van een tekst. Een samenvatting kan ook tevens ook in het bedrijfsleven gebruikt worden. Wanneer u een acquisitiegesprek of een bepaalde presentatie heeft, kunt u een samenvatting meegeven. Zo kan iedereen na de presentatie alle belangrijke zaken nog eens na lezen. Een samenvatting maken is lastig en heeft oefening nodig. Aan de hand van ons advies kunt u een samenvatting maken. 
 

Stappen van het samenvatten 

Er zijn verschillende stappen die u onderneemt bij het maken van een samenvatting. Volg de volgende stappen om tot een goede samenvatting te komen. 
 

Lees de tekst 

Lees de tekst die u wilt samenvatten goed door. Het is belangrijk dat u weet wat er staat. Als u de tekst niet in één keer begrijpt, lees hem dan nog eens rustig door. 
 

Markeer belangrijke woorden 

Na het lezen van de tekst weet u waar de tekst over gaat. U leest de tekst nogmaals, maar u markeert met een markeerstift de belangrijke woorden en/of zinnen. Let hier op dat u niet te veel markeert. Het is ten slotte een samenvatting. Als u het prettig vindt kunt u verschillende kleuren gebruiken per onderwerp. Zo is duidelijk wat bij wat hoort. 
 

Formuleer zelfgemaakte zinnen 

Aan de hand van de belangrijke woorden kunt u nu zelf zinnen formuleren. Probeer terwijl u dit doet, niet naar de tekst te kijken. Het is belangrijk dat u begrijpt wat u op schrijft. Alle kernwoorden dienen terug te komen de geformuleerde zinnen. 
 

Vergelijken 

Vergelijk uw tekst met de tekst die u wilde samenvatten. Zitten alle kernwoorden in uw samenvatting? Of heeft u misschien toch te veel opgeschreven. Door het vergelijken kunt u controleren of uw samenvatting juist is. 
 

Tips voor samenvatten

Door tips voor u op te stellen zal het samenvatten gemakkelijker gaan.
  • Schrijf de samenvatting eerst op op een schrijfblok of notitieblok en typ hem daarna uit. Op deze manier heeft u de tekst al meerdere malen gelezen en kunt u hem beter onthouden. 
  • Maak gebruik van een markeerstift
  • Markeer in uw samenvatting moeilijke en/of belangrijke begrippen. Op deze manier is het duidelijk waar het over gaat. 
  • Zet moeilijke begrippen vooraan in de zin en formuleer daarachter de betekenis. Op deze manier leest u meteen wat het begrip betekent en hoeft u niet de gehele tekst te lezen.
  • Maak gebruik van opsommingen. 
Bent u op zoek naar een markeerstift voor het maken van uw samenvatting? Zoek een kantoorvakhandel bij u in de buurt met onze postcodezoeker. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt