Hoe kunt u documenten plastificeren?

Voor bepaalde documenten of papieren is het belangrijk dat ze lang en netjes bewaard worden. In dat geval kan het handig zijn om documenten te plastificeren. Hoe kunt u documenten plastificeren? Daar zijn verschillende technieken voor, waarbij bij elke techniek gebruik gemaakt wordt van een lamineer- of plastificeermachine. In dit artikel van DéKantoorvakhandel.nl leest u meer over het plastificeren van documenten.


Beschermende laag

Door het plastificeren van uw documenten geeft u belangrijke papieren een beschermende laag. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het uitdelen van hand-outs of het ophangen van instructieformulieren. Met een plastic laagje over het papier, wordt het papier beschermd tegen vuil, vocht en andere beschadigende factoren van buitenaf. Op die manier blijft het document lang netjes en kunt u het zonder problemen blijven gebruiken. Er zijn verschillende manieren waarop u documenten kunt plastificeren. Hoe kunt u documenten plastificeren? Dat leest u nu.


Warm of koud plastificeren

Voor het plastificeren van documenten heeft u in ieder geval altijd een lamineermachine nodig. Dit is de machine die ervoor zorgt dat het plastic om het papier geperst wordt. Het plastic laagje kan op twee manieren aan het papier worden bevestigd, met een warme of koude techniek.

Warm plastificeren betekent dat de twee laagjes plastic waar het papier tussen ligt, door twee verwarmde rollen in het apparaat worden getrokken. De warmte activeert de lijmlaag van de plastic folie, waardoor de twee lagen aan elkaar worden gesmolten en het papier zo een mooie, plastic beschermlaag krijgt. 

Koud plastificeren houdt in dat het papier tussen twee lagen folie door eenzelfde soort lamineermachine als bij warm plastificeren wordt gehaald, maar dan wordt er geen gebruikgemaakt van warmte. Bij koud lamineren zitten er in de lijmlaag van het plastic kleine belletjes, die door de druk van de machine knappen en de twee lagen dan aan elkaar lijmen. Het voordeel van koud lamineren is dat deze techniek ook gebruikt kan worden voor het plastificeren van papier dat niet tegen warmte kan, bijvoorbeeld bij bonnetjes of faxpapier. Zo kunt u documenten plastificeren die zonder beschermlaag erg breekbaar zijn en vatbaar voor beschadigingen.


Meer informatie?

Wilt u meer weten over papier plastificeren of bent u op zoek naar de benodigdheden voor plastificeren? Kijk dan bij DéKantoorvakhandel.nl voor meer informatie of bezoek een kantoorvakhandel bij u in de buurt. Hier staan professionals voor u klaar om u te helpen. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt