Hoe kan in mijn documenten inbinden?

U wilt uw documenten, bijvoorbeeld een rapport, verslag of projectvoorstel een professionele uitstraling meegegeven. Het inbinden van uw document is dan een goede keuze.

Het inbinden van documenten lijkt een lastig karwei. Met de tips van Dé Kantoorvakhandel heeft u echter uw documenten in een handomdraai ingebonden. U kunt kiezen uit verschillende methoden om uw document in te binden.

Algemeen gezien heeft u de volgende kantoorartikelen nodig om uw documenten in te binden:
  • inbindmachine
  • bindrug (plastic) of draadkam rug (metaal)
  • eventueel een voorblad en achterblad, ook wel schutblad genoemd

Het inbinden van uw document met een spiraal: perforeren

Het inbinden van uw document met een spiraal kan op twee manieren gebeuren: met een metalen of een plastic spiraal.


Metalen spiraal: de draadkamrug

Deze manier van inbinden wordt inbinden met een draadkam rug genoemd. Deze draadkam ruggen zijn van metaal en zijn spiraalvormig.


Plastic spiraal: de bindrug

Wilt u uw document inbinden met een plastic spiraal? Dit wordt inbinden met een bindrug genoemd.

Het voordeel van het inbinden van uw documenten met een spiraalvormige rug is dat u uw boekwerk toch op 1 pagina’s kunt lezen doordat u de bladzijden om de spiraal heen kunt draaien. Geeft u de voorkeur aan plastic of metalen ruggen? Beide methoden vereisen meestal een aparte inbindmachine. Er zijn inbindmachines verkrijgbaar die zowel plastic als metalen ruggen kunnen verwerken. Deze zijn echter duurder in aanschaf. Vraag uzelf dus voordat u een inbindmachine koopt welk type ruggen u wilt gaan gebruiken.


Het inbinden van uw documenten met een thermische omslag: lijmen

Thermisch inbinden is het vastlijmen van uw documenten tot een boekwerk waarbij de ruggen van de pagina’s aan elkaar worden gelijmd. U heeft een thermische inbindmachine nodig. De inbindmachine verwarmt uw boekwerk totdat er een solide lijmverbinding ontstaat. De bindmappen die u gebruikt moeten geschikt zijn voor thermisch inbinden.

Wilt u meer weten over hoe u uw documenten kunt inbinden? Ga voor advies naar uw lokale kantoorvakhandel. Via de postcodezoeker vindt u snel uw dichtstbijzijnde kantoorvakhandel.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt