Hoe geef ik een goede presentatie?

Presenteren, iedereen krijgt er mee te maken. Een goede presentatie kost voorbereiding. Een presentatie geven is elke keer weer anders. Een zakelijke presentatie dient u zakelijk te geven en wanneer u een spreekbeurt houdt, kan dit wat speelser. Let van te voren goed op wat voor soort presentatie u wilt geven en voor welk publiek u de presentatie geeft. Met tips van de kantoorvakhandel wordt presenteren een stuk gemakkelijker. 
 

Voorbereiding presentatie 

Er zijn verschillende benodigdheden voor een presentatie. U kunt hierbij denken aan een beamer, USB stick of notitieblok. De voorbereiding is immers het halve werk. Zorg ervoor dat u alle benodigdheden bij u heeft, zodat u zich daar niet druk om hoeft te maken. 
 

Spiekbriefje


Tijdens een presentatie is een spiekbrief over het algemeen toegestaan. Zeker bij zakelijke presentaties is het van belang dat deze brief niet te lang is. Zet steekwoorden op u brief die u kunnen helpen als u de draad kwijt bent. Te lange zinnen kunnen ervoor zorgen dat u gaat oplezen. U kunt een spiekbrief gemakkelijk maken op een notitieblok of op een schrijfblok. Leg er eventueel een pen naast, voor last minute aantekeningen. 
 

Visueel


Het gebruiken van een visuele ondersteuning is aan te raden. U kunt gebruik maken van een Powerpoint Presentatie of bijvoorbeeld filmpjes. Zet op de PowerPoint geen lange zinnen, deze kunnen uw luisteraars afleiden. 
 

Tijdens de presentatie

Tijdens de presentatie dient u goed op uw houding te letten. Wanneer u de juiste houding aanneemt zal de presentatie een stuk gemakkelijker gaan. Ook is het van belang op de juiste opbouw van uw presentatie te hebben. Dit zorgt voor duidelijkheid voor uzelf maar ook voor het publiek. 
 

De juiste houding

  • Beide voeten op de grond en een klein beetje uit elkaar.
  • Sta rechtop. 
  • Houd niks in de hand. Dit kan voor afleiding zorgen. 
  • Spreek rustig en duidelijk. U kunt aan het publiek vragen of ze u goed verstaan. 
  • Kijk mensen niet in de ogen aan, maar kijk over het publiek heen. 
  • Kijk rond door de gehele zaal of ruimte. 

Opbouw presentatie


Inleiding. Hier vertelt u wat u wilt gaan presenteren, uw doel van de presentatie en eventueel stelt u zichzelf even voor. 
De kern. De kern bevat de informatie die u over wilt brengen. Stel vragen en zorg voor interactie. 
Slot. Sluit de presentatie gepast af, vat de presentatie samen en creëer mogelijkheid voor vragen. 
 

Na de presentatie

Evalueer de presentatie met het publiek. U kunt vragen voor tips en tops. Wanneer u deze op een rijtje zet, kunt u er de volgende keer aan werken. Zorg er dus voor dat u altijd schrijfmateriaal en papierwaren bij de hand heeft. 

Benodigdheden voor een presentatie nodig? Zoek met onze postcodezoeker de dichtstbijzijnde kantoorvakhandel bij u in de buurt.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt