Hoe gaat u om met ruzie op het werk?

Hoe gaat u om met ruzie op het werk? Laat u uw emoties de overhand nemen of vermijdt u juist ruzies en gaat u conflicten liever uit de weg? Als u wilt weten hoe u het best met ruzie op het werk kunt omgaan, lees dan verder. 


Conflict op het werk

Ruzies op het werk worden eerder conflicten genoemd. Over het algemeen lopen ruzies op het werk niet dusdanig uit de hand dat er sprake is van een echte ruzie. Dit komt doordat u conflicten op het werk probeert te voorkomen uit angst om ontslagen te worden. U wilt zich liever voegen naar de ander dan het risico lopen dat u uw baan kwijtraakt. Ook lopen de emoties bij een conflict op het werk minder hoog op dan bij een ruzie in uw privéleven. Dit komt weer doordat u op het werk wat zakelijker bent. Toch kan het voorkomen dat er conflicten op uw werk ontstaan. U kunt zelf deel uitmaken van een conflict of discussie, maar u kunt ook als buitenstaander iets meekrijgen van een conflict tussen uw collega’s of een collega en een leidinggevende. Wat de situatie ook is, de vraag blijft: hoe gaat u om met ruzie op het werk?


Houd controle

Als u zelf deel uitmaakt van een conflict, is het belangrijk om controle te houden. Waarover? Over uzelf en uw emoties met name. Bij ieder conflict spelen er namelijk wel emoties op. Of het conflict u nu heel erg raakt of niet. Natuurlijk is het normaal dat u zich emotioneel kunt voelen bij een conflict op het werk. Uw baan is belangrijk voor u en u wilt uiteraard met een prettig gevoel naar uw werk gaan en daar met plezier kunnen werken. Als u dingen dwarszitten, is het goed om deze zo snel mogelijk uit te spreken. Ook bij een ruzie of conflict op uw werk is dit belangrijk. 

Het is cruciaal om erop te letten dat u niet vanuit emoties dingen gaat zeggen of roepen. Als u emotioneel bent, kunt u namelijk minder goed rationeel nadenken. U kunt uitspraken verkeerd opvatten en als u daar vervolgens een emotionele reactie op geeft, kunt u die niet meer terugnemen. Houd daarom controle over uw emoties. Tel bijvoorbeeld tot tien of laat de zaken even een dagje of twee bezinken voor u ze bespreekbaar maakt. Zet belangrijke punten eventueel voor uzelf op papier, om ze niet te vergeten. Dan heeft u achteraf ook beter inzicht in hoe het uit de hand heeft kunnen lopen.


Ken uw grenzen

Hoe gaat u om met ruzie op het werk als u hier als buitenstaander iets van meekrijgt? Probeer altijd objectief te blijven en adviseer de ander om het conflict even te laten bezinken. Oordeel nooit en kies zeker geen partij. U kunt namelijk met het verhaal van één iemand moeilijk weten hoe het conflict echt is ontstaan.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt