Hoe feedback geven en ontvangen?

Feedback geven en ontvangen is een vak apart. In het dagelijks leven en voornamelijk op uw werk zult u ermee te maken krijgen. Maar hoe ga je om met feedback? En hoe kunt u het beste feedback geven? DeKantoorvakhandel heeft het antwoord voor u. 
 

Feedback geven

We starten met feedback geven. Wanneer u een collega ergens op wilt wijzen, is het verstandig om positieve feedback te geven. Op deze manier heeft deze collega niet, of in ieder geval minder, het idee dat u kritiek levert op zijn of haar werk. Het is belangrijk dat u kritiek kunt ontvangen en feedback kunt geven. Allereerst zullen we eens starten met de basis. Wat is feedback? 

Feedback is commentaar dat u uitdeelt op iemands werk of houding op het werk. Positieve feedback is belangrijk om te geven in het dagelijks leven, en voor sommige personen ook goed om te ontvangen. Feedback geven heeft als doel om negatief gedrag te corrigeren en positief gedrag te erkennen en te stimuleren. Het is een kunst om feedback te kunnen geven, vooral omdat sommige personen zich snel aangevallen voelen wanneer de feedback negatief is. 
 

Tips feedback geven

Een aantal tips voor feedback geven, dat kan uiteraard nooit kwaad. Let op de volgende punten: 
  • Geef ondersteunende feedback bij positief gedrag en corrigerende feedback wanneer u iemand corrigeren wilt.
  • Geef geen feedback op gedrag dat niet kan veranderen
  • Wacht niet te lang met het geven van feedback op een situatie. 
  • Luister goed naar de persoon wie u feedback geeft en ben eerlijk.
 

Feedback ontvangen

Echter is feedback geven niet altijd het enige probleem, ook feedback ontvangen kan lastig zijn. Sommige collega’s zullen bij negatieve feedback wellicht vol in de aanval schieten, of de schuld op een ander afschuiven. Ook positieve feedback ontvangen gaat lang niet altijd goed. Wanneer iemand positieve feedback ontvangt, komt het ook vaak voor dat diegene verlegen wordt en er dan ook snel overheen praat. 

Wat we dus eigenlijk willen zeggen, is dat het een hele kunst is om feedback te geven en te ontvangen in het dagelijks leven en op het werk. Probeer feedback dus altijd op de juiste manier te brengen zodat iemand niet in de aanval schiet of er overheen praat. Luister vervolgens ook naar het verhaal van de persoon die u aanspreekt op zijn of haar werk/houding. 
 

Tips feedback ontvangen

Maar ook voor het ontvangen van feedback kunt u wellicht wat tips gebruiken. 
  • Probeer de feedback die u ontvangt te begrijpen en vraag om uitleg wanneer u iets niet begrijpt of herkend. 
  • Beoordeel de feedback die u ontvangt, klopt deze? En wat kunt u er aan doen en gaat u er iets mee doen?
  • Schiet nooit in de verdediging

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt