Hoe bewaar ik documenten langdurig?

Het langdurig bewaren van bepaalde documenten kan erg belangrijk zijn. Sommige documenten zijn erg belangrijk en moeten dus goed bewaard worden. Natuurlijk kunt u er voor kiezen om belangrijke documenten in te scannen, maar van sommige documenten moet het origineel bewaard worden. Daarom geven wij u handige tips voor het langdurig bewaren van belangrijke documenten. 
 

Tips voor langdurig archiveren

Wanneer u belangrijke documenten langdurig moet bewaren zijn er een aantal mogelijkheden. Wij hebben de mogelijkheden voor het langdurig bewaren van belangrijke documenten voor u op een rijtje gezet.
 

Duurzaam papier

Print uw documenten op duurzaam papier. U herkent dit papier aan de kwalificatie ISO 9706. Deze normering stelt hoge eisen aan de sterkte en samenstelling van het papier waardoor een levensduur van 200 jaar gegarandeerd is (bij zorgvuldige archivering en het gebruik van goede inkt).
 

Archiveermiddelen

Gebruik archiefmappen, vouwmappen, hangmappen, dossiermappen, ordners, hechtmappen, enveloppen en archiefdozen van de hoogste kwaliteit. Let ook bij de aanschaf van papieren archiveermiddelen op ISO 9706.
 

Kluis

Berg documenten met een hoge wettelijke bewaartermijn en/of (privacy)gevoelige inhoud op in een brand- en inbraakwerende kast of kluis. Daarin kunt u ook harde schijven en usb-sticks met uw belangrijkste gegevens bewaren.
 

Digitale beveiliging

Natuurlijk kunnen sommige documenten ook digitaal opgeslagen worden. Dit is natuurlijk erg makkelijk, omdat u zo alle belangrijke documenten bij de hand heeft. Maar ook wanneer u digitaal documenten opslaat zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden, namelijk:
  • Laat uw informatie niet ten onder gaan aan virussen of een computercrash, maar bescherm uw computer(netwerk) met goede beveiligings- en antivirussoftware.
  • Leg uw laptop, computer, monitor en harde schijf aan de antidiefstalkabel– of ketting.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt