Een backup maken, hoe doe ik dat?

Een backup is zo gemaakt. Toch vergeten veel mensen om het te doen. Een backup maken kan misschien lijken als tijdsverspilling- maar dan komt het moment dat u het echt nodig heeft. Alles gegevens zijn verloren gegaan omdat bijvoorbeeld de computer crasht. Dit is natuurlijk erg vervelend want stelt u zich voor dat u ineens alle bestanden op de computer kwijt bent. Het is zo belangrijk om altijd een backup te maken. Een backup is het kopiëren van uw bestaande bestanden van de computer, laptop, smartphone of tablet naar een (extern, ander) apparaat of een andere plaats. 
 

Een backup maken

Een backup maken kan op verschillende manieren: 
U kunt een backup van uw gegevens maken door uw bestanden op een externe harde schijf of USB-stick te plaatsen. Let er op dat u uw USB- stick of harde schijf op een veilige plaats bewaart en u de harde schijf of USB-stick beveiligt. Een online backup, oftewel een backup op Cloud, is zo gemaakt. Er zijn verschillende online backup plaatsen: I- Cloud (een onlineopslag voor Apple) of Dropbox. Tevens kunt u, tegen betaling, meer opslagcapaciteit krijgen. Pas wel op, want helemaal veilig zijn uw bestanden niet op internet. Cloud bedrijven kunnen namelijk gehackt worden of failliet gaan. Het antivirus pakket van Norton- met backup- bevat zo’n Cloud functie. Naast het beschermen van uw computer maakt het programma dus ook een backup. 
Een backup op een CD/DVD is ook mogelijk. Maar, let wel, na een aantal jaar kunnen de (her)beschrijfbare CD’s of DVD’s vergaan. Bovendien raken ze snel beschadigd. 
 

Hoe maak ik een backup?

U kunt gemakkelijk instellen dat de backup in Windows of OS elke dag automatisch uitgevoerd wordt. De eerste keer duurt het wat langer omdat alle programma’s, instellingen en bestanden voor de eerste keer worden opgeslagen. Daarna gebeurt het incrementeel, dat wil zeggen dat nieuwe bestanden of wijzigingen worden toegevoegd aan de bestaande backup, het zal dan dus ook niet zo lang duren. Het wordt aangeraden meerdere backups te maken voor het geval er bijvoorbeeld brand uitbreekt en u uw computer of laptop totaal verliest. Een online backup is dan ook een goede aanvulling. 
 

Scholieren en studenten

Het is belangrijk dat uw kinderen die naar school gaan tegenwoordig ook zo’n USB-stick bij zich hebben. Er kunnen dan bestanden opgezet worden en dit scheelt weer in de kosten die bespaard worden door het niet hoeven printen. Bovendien kunnen zij teksten die zij schrijven op de USB zetten als backup. Op die manier staan de bestanden op twee plekken, een op de computer op school of thuis en een op de USB-stick. Zo is de kans veel kleiner dat er bestanden verloren gaan, dat zou immers zonde zijn als het bijvoorbeeld om een werkstuk gaat waar uw zoon of dochter lang aan gewerkt heeft. De USB-stick is daarom ook toegevoegd aan de checklist voor schoolspullen voor komend jaar. 

Benieuwd naar dataopslagmiddelen of wenst u meer informatie over hoe u een backup uitvoert? Uw kantoorvakhandel kan u daarbij helpen. Vindt de dichtstbijzijnde kantoorvakhandel bij u in de buurt via de postcodezoeker

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt