Brandoefening op het werk

Een brandoefening op het werk moet eens in de zoveel tijd georganiseerd worden. Door een brandoefening te houden op het werk wordt de veiligheid (http://www.dekantoorvakhandel.nl/advies/meest-gestelde-vragen/kantoor-beveiliging-tips/) van een bedrijf gecontroleerd. Zo wordt er gekeken of alle vluchtroutes in orde zijn, of iedereen op de hoogte is van de procedure bij een brand en of de BHV’ers goed om kunnen gaan met de brandoefening. Maar hoe vaak moet een brandoefening op het werk gehouden worden en wat komt er nog meer kijken bij een brandoefening op het werk?


Ontruimingsoefening

Een brandoefening verloopt eigenlijk hetzelfde als een ontruimingsoefening. Een ontruimingsoefening wordt georganiseerd om de veiligheid van een bedrijf te testen. Als bedrijf bent u dan ook verplicht om eens in de zoveel tijd een ontruimingsoefening en een brandoefening te organiseren. Wanneer het pand wordt ontruimd voor een brandoefening wordt er onder andere gekeken naar de vluchtroutes van een bedrijf en de organisatie van de ortruiming. 


Verplichte brandoefening

Een brandoefening is verplicht, maar waarom eigenlijk? Wanneer er brand uitbreekt wilt u natuurlijk dat al uw medewerkers snel in veiligheid zijn. Door regelmatig een brandoefening te organiseren zorgt u ervoor dat al uw medewerkers op de hoogte zijn van de ontruimingsprocedure. Zo weten zij bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden voor het geval het echt nodig is. Door regelmatig een brandoefening te organiseren kunt u zien of alles goed verloopt en waar eventuele problemen liggen. 

Als bedrijf bent u verplicht om minstens één keer per jaar een brandoefening te organiseren. Zo bent u, maar zijn ook uw medewerkers op de hoogte van de procedure. 


BHV’ers

Tijdens een brandoefening wordt er tevens gekeken naar de kundigheid van de BHV’ers in het bedrijf. Een BHV’er is de eerste persoon die ter plaatse is en beschik over de nodige kennis om goed te kunnen handelen in geval van nood. Zo moet een BHV’er ook weten hoe hij of zij mensen uit een brandend gebouw moet ontruimen. Dit wordt dus allemaal duidelijk tijdens een brandoefening. 

U bent dus verplicht om minimaal eens per jaar een brandoefening te organiseren. Zo weet u zeker dat al uw medewerkers goed voorbereid zijn in het geval dat er echt iets aan de hand is. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt