Bestaat er zwangerschapsverlof voor mannen?

Een zwangerschap en het krijgen van kinderen heeft een groot effect op uw privéleven. Ook op het werk zult u merken dat er veranderingen plaatsvinden. Zeker in het begin is de kans groot dat u zich na een paar uur slapen de volgende dag gewoon op het werk moet melden. Naast het feit dat zowel uw privé- als werkleven verandert, zult u ook merken dat er grote verschillen zijn in de verlofregelingen voor mannen en vrouwen. Als een vrouw zwanger is, kan zij stoppen met werken wanneer haar lichaam overbelast raakt. Daarnaast hebben vrouwen in Nederland ook na de bevalling recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Nu rijst de vraag: wat is dan de regeling omtrent zwangerschapsverlof voor mannen? En hoeveel dagen bent u als man vrij na de zwangerschap van uw partner?


Regelingen tijdens de zwangerschap

Voor een man verandert er op het eerste gezicht weinig wanneer zijn partner zwanger is. Mannen kunnen doorgaan met werken en hebben nog geen recht op verlof. Dit is anders voor een vrouw. Vrouwen hebben recht op zwangerschapsverlof van 16 weken. Dit houdt in dat een vrouw zes weken voor de bevalling mag stoppen met werken. Na de zwangerschap blijven er dus nog 10 weken verlof over. Dit verlof hoeft niet aangevraagd te worden, omdat dit wettelijk vastgesteld is. Bij problematische zwangerschappen is het echter gewoonlijk dat een vrouw eerder met verlof gaat. Wanneer een man zijn partner moet, of wil, ondersteunen tijdens een (zware) zwangerschap, zal hij hier in de meeste gevallen vakantiedagen voor aan moeten vragen.


Na de bevalling: zwangerschapsverlof voor mannen

Een vrouw heeft na de bevalling nog recht op minimaal 10 weken zwangerschapsverlof, afhankelijk van het reeds opgenomen verlof voordat de baby er was. Wat vaak vergeten wordt, is dat mannen ook recht hebben op zwangerschapsverlof. Dit is wettelijk vastgelegd en hoeft niet aangevraagd te worden. In tegenstelling tot het zwangerschapsverlof van vrouwen hebben mannen slechts recht op twee dagen verlof. Deze dagen moeten binnen vier weken na de bevalling gebruikt worden. De discussie over zwangerschapsverlof voor mannen is in de laatste jaren behoorlijk opgelaaid. Het is dus afwachten of mannen meer zwangerschapsverlof krijgen. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt