Automatische screening bij sollicitatie

Solliciteren? Denk dan aan de automatische screening! Wanneer u gaat solliciteren steekt u natuurlijk veel tijd in het schrijven van uw curriculum vitae en sollicitatiebrief. Maar soms wordt er niet eens naar uw sollicitatie gekeken. Steeds meer bedrijven maken namelijk gebruik van Applicant Tracking System (ATS), een softwarepakket dat een automatische screening van sollicitanten uitvoert. 

Maar hoe werkt ATS nou precies? En hoe kunt u toch door deze automatische screening heenkomen? Wij geven u tips voor het schrijven van een goed cv en hoe u hiermee door het ATS kunt komen. 


Wat is ATS?

ATS, het Applicant Tracking System, is een automatische screening voor bijvoorbeeld recruiters. Deze automatische screening zorgt ervoor dat een recruiter niet meer alle cv’s van een sollicitatie door hoeft te lezen. Het systeem selecteert namelijk alleen ‘de beste’ cv’s. Hierdoor verloopt het wervingsproces een stuk efficiënter en effectiever. 


Tips om ATS te omzeilen

ATS is software en er zijn altijd manieren om software voor de gek te houden. Zo zijn er een aantal mogelijkheden om de kans dat uw cv door de automatische screening komt bij de sollicitatie te vergroten. 

Natuurlijk is het altijd belangrijk om geen taal- of spelfouten te maken in uw cv of sollicitatiebrief. Maar bij de automatische screening wordt uw cv direct afgekeurd bij een fout. Ook is het gebruik van het juiste programma erg belangrijk. Gebruik bij voorkeur Word in plaats van pdf. 

Tot slot is het belangrijk dat u de juiste begrippen gebruikt om door de automatische screening bij een sollicitatie te komen. Laat bijvoorbeeld begrippen uit de vacature terugkomen in uw cv. 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt